9 Octombrie 2020

Cum au galopat din 2010 și până acum veniturile românilor comparativ cu prețul locuințelor și nivelul chiriilor



Săptămâna aceasta, Eurostat a publicat în cadrul unui infografic o evoluție agregată și comparativă a indicilor chiriilor și prețurilor la locuințe în Uniunea Europeană, în perioada cuprinsă între 2010 și trimestrul al doilea din 2020. Ne-am propus să reluăm analiza Eurostat, pe același interval de timp, dar aplicată exclusiv la piața rezidențială din România și îmbunătățită cu seria câștigurilor nete anuale, pentru a observa cât de corelată a fost evoluția celor trei indici.

Dacă indicele nivelului mediu al chiriilor în România a cunoscut o evoluție aproape constantă, înregistrând la finalul perioadei (2010 - Q2 2020) un avans de numai 8,5%, așa cum se poate observa în graficul de mai jos, pe de altă parte tendința celorlalți doi indici (al prețurilor la locuințe și al câștigului mediu net) a fost una divergentă până în 2014. Din acest an și indicele prețurilor la locuințe a intrat pe un trend ascendent, dar cu o dinamică anuală mult mai redusă față de câștigul mediu net.

Ca urmare, dacă în cazul acestuia a existat o creștere de circa 93%, în perioada analizată, indicele prețurilor la locuințe a urcat cu doar 17,3%, aspect evidențiat și în infograficul publicat de Eurostat. Rezultă că dinamica veniturilor a fost aproximativ 5 ori mai ridicată decât cea a prețurilor la locuințe, iar accesibilitatea unei unități locative s-a îmbunătățit în toată această perioadă.

Comparativ, indicele prețurilor și cel al chiriilor a cunoscut un avans mediu de 24,4% și respectiv 14,5% în intervalul 2010 - Q2 2020 la nivelul Uniunii Europene (UE 27), ceea ce arată că "scumpirea" pieței rezidențiale din țara noastră a avut o dinamică mult sub media europeană și este mai degrabă subevaluată, dacă am lua în considerare prețurile de dinainte de 2008.



Citeste si