Hotelul Grand din centrul Constanței a fost scos la vânzare, primul hotel electrificat și cu încălzire centrală din oraș, fiind listat la un preț de 1,1 milioane de euro, potrivit Sotheby’s Internațional Realy România.

Potrivit anunțului publicat pe platforma Sotheby’s imobilul vine cu 36 de încăperi, pe o suprafață utilă de 1.007 mp, pe un teren cu o suprafață de 716 mp.

Proprietatea a fost renovată recent și dispune de subsol, parter, două etaje și o terasă superioară. La parter, există și un spațiu comercial de 200 mp.

Clădirea nu este clasată ca imobil istoric, dar are o istorie bogată în spate. Hotelul a fost primul din oraș care a fost dotat cu electricitate și încălzire centrală.

În anul 1912, Stavro Dumitriu, un important om de afaceri, a cumpărat de la Primăria Constanța un teren de 1.450 de metri pătraţi.

Pe atunci, terenul se afla în plin câmp, la marginea orașului. Preţul terenului a fost de 98.870,50 de lei. Prietenii omului de afaceri i-au spus acestuia că este nebun să cumpere un teren în acea zonă.

Opt ani mai târziu, în 1920, se deschideau ușile hotelului care a devenit, în scurt timp, unul dintre reperele Constanței.

Construcția a durat cinci ani, planurile fiind executate de arhitectul francez Edgar de Goue. Față de proiectul inițial, construcția avea cu un etaj mai puțin.

Acesta a rămas în fază de proiect şi nu a mai fost finalizat. După moartea lui Stavro Dumitriu, în 1940, afacerea a fost preluată de fiul acestuia, Dumitru St. Dumitriu.

Preluarea puterii de către comuniști în România a încheiat relativ repede povestea frumoasă a hotelului Grand. Firea generoasă a lui Dumitriu i-a salvat, parțial, familia de arest, în 1950, atunci când un ofițer sovietic, căruia îi făcuse un serviciu, și-a arătat recunoștința şi l-a anunțat că evacuarea va fi urmată de încarcerare.

Familia s-a refugiat în București, dar fiul lui Dumitriu, Stavro, a făcut doi ani de închisoare, la „canal”.

După o luptă de cinci ani în justiție, moștenitorii au recăpătat proprietatea familiei lor și au restaurat frumosul imobil, pentru a fi redeschis publicului ca hotel sau pentru a i se da o altă utilitate.

Sursa foto: Cristina Budușan / Sotheby's

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri