Aflat de câțiva ani la vânzare pentru 25 de milioane de euro, Palatul Bragadiru (foto) se află în prezent listat de mai multe companii la prețul de 22 milioane de euro. Există în prezent un posibil cumpărător din Franța cu care discuțiile sunt la nivel destul de avansat. Dar Bucureștiul mai are și alte palate de vânzare, cumpărători să fie! wall-street.ro a căutat și găsit câteva variante de imobile care ar putea fi incluse în categoria palate.

Definiția din dicționar a unui palat este următoarea: “Clădire somptuoasă în care își are sediul o autoritate ori o instituție sau care este folosită ca reședință de un nobil, un suveran, un șef de stat ori de guvern; p. gener. clădire mare luxoasă.”

Deci nu trebuie să fii prinț sau prințesă? Nuuuu, mai ales în zilele noastre când astfel de titulaturi sunt oricum tot mai rar întâlnite. Trebuie doar să dispui de fonduri suficiente pentru a achiziționa un astfel de imobil pe care poți apoi să îl numești palat, asta dacă nu are deja o astfel de denumire.

Potrivit România - Sotheby's International Realty, complexul Arhitectural Palatul Bragadiru își are originile la începutul secolului XX, în plin Belle Époque. Întregul domeniu poartă numele fondatorului său, Dumitru Marinescu Bragadiru (1842-1915). Palatul a fost realizat după planurile concepute de arhitectul austriac Anton Shuckerl în anul 1894. În iunie 1948, averea familiei este confiscată, iar Palatul devine Casa de Cultură Lenin a sectorului V și funcționează cu acest scop până în 1989. După căderea regimului comunist, intră într-un con de umbră și nepăsare, până în 2003, când este retrocedat proprietarilor de drept, urmașii lui Dumitru Marinescu Bragadiru, care reușesc să refacă din ruine clădirea de odinioară.

“În prezent suntem într-o discuție destul de avansată cu un client din Franța, dar din cauza pandemiei acesta nu poate veni în România și încercăm să avansăm cât mai mult prin online. Clientul nu a văzut/inspectat palatul la fața locului, ci doar prin intermediul fotografiilor și a filmărilor video”, a declarat pentru wall-street.ro, Constantin Prisecaru, Managing Partner, România - Sotheby's International Realty.

Potrivit acestuia, anul acesta au mai fost interesați de palat clienți Sotheby's International Realty din SUA, Spania, Luxemburg și Turcia, cu unii dintre aceștia urmând a relua discuțiile anul viitor, decizia de cumpărare ținând și de contextul economic general, atât din România cât și din țările din care aceștia provin.

Ansamblul este disponibil pentru vânzare în următoarele variante:

  • Integral: Palat + Grădina;
  • Palatul de 10.110 mp cu terenul aferent, de 4.369 mp teren;
  • Grădina de 12.122 mp, pretabilă unei dezvoltări imobiliare.
CAMERE BĂI AN TEREN CONSTRUIT
120 43 1894 1,65 ha 10,110 mp

Care ar fi destinația cea mai potrivită pentru o astfel de construcție?

“Hotelieră este una din cele mai pretabile destinații, dar și un complex mixt, date fiind:

  • spațiile comerciale de la parter, cu acces direct din stradă și terase în spate, care sunt în prezent închiriate unor restaurante, baruri, cafenele;
  • salonul principal de evenimente, piesa centrală a palatului, de la etaj;
  • restul camerelor, în regim hotelier sau de birouri;
  • grădină de 1,2 ha, pe care se pot dezvolta construcții noi, în limitele urbanistice legale și ținând cont de proximitatea monumentului (palatul), cu funcțiune mixtă: rezidențial, comercial”, a explicat Prisecaru.

Potrivit reprezentantului România - Sotheby's International Realty, prețul Palatului Bragadiru este negociabil. “Pe baza unei oferte ferme, argumentate cu indici de randament, prețul este într-o oarecare măsură negociabil, importantă fiind și modalitatea de plată, în tranșe sau integrală la vânzare”, a declarat Prisecaru.

Tranzacții recente

Nu au atât de multe camere, dar suficiente pentru a putea fi considerate și ele palate. Vorbim despre două dintre cele mai recente tranzacții cu monumente istorice finalizate de România - Sotheby's International Realty.

Vila Arh.Dimitrie Herjeu, de pe Bd. Kogălniceanu, construită în 1927 și având 30 de camere și cinci băi. Potrivit lui Prisecaru, vila a fost vândută acum două săptămâni unei companii românești pentru suma de 1,5 milioane de euro.

Acum câteva luni, Vila Arh. Dimitrie Maimarolu, construită în 1897 și având 35 de camere și opt băi a fost vândută unei fundații din România pentru aproximativ un milion de euro.

“Cele mai multe astfel de imobile sunt monumente istorice. Vila Maimarolu se află momentan în proces de obținere de autorizații de restaurare”, a explicat Prisecaru.

Acesta a declarat că majoritatea acestor imobile sunt achiziționate în scopul realizării de sedii de birouri sau eventual de boutique hoteluri, în niciun caz pentru reședințe personale care ar fi dificil de întreținut. “Un boutique hotel sub 50 de camere, nu prea este rentabil să faci decât dacă are o super amplasare, se află într-o locație centrală. Altfel, este foarte greu să îl faci profitabil și eficient”, a explicat Prisecaru.

Oportunități disponibile

Bucureștiul mai are la vânzare astfel de imobile istorice care ar merita să revină la șarmul pe care îl aveau în anii de glorie.

Una dintre ele este Casa Ilie Niculescu-Dorobanțu, din zona Victoriei, construită în 1911 care dispune de 41 de camere și cinci băi și este scoasă la vânzare pentru suma de 3,5 milioane de euro.

Și fostul sediu al Ambasadei SUA se află la vânzare pentru 5,3 milioane de euro. Imobilul poartă denumirea de Palatul Maurice Blank și se află în zona Universitate. A fost construit în 1891și dispune de 50 de camere și șase băi.

În aceeași zonă se află și Vila Athanasovici, fostul consulat al Ungariei. Vilă este oarecum impropriu spus pentru că imobilul construit în perioada 1897-1911, dispune de 32 de camere și 11 băi, și are un preț de vânzare redus de la patru la 3,5 milioane de euro.

Sursa foto: Compania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri