Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat în timpul unei întâlniri cu primarii care a avut loc la Târgu Mureş, că se impune modificarea ''legilor învechite'' în domeniul construcţiilor, concepute în anii '70, fiindcă sunt depăşite.

"Conform evidenţei ministerului, în prezent au autorizare de funcţionare 572 de consultanţi de specialitate în construcţii în România în diferite domenii de inspecţie, motiv pentru care durează luni sau ani până când un imobil primeşte toate autorizaţiile de construcţii şi se întâmplă că, până când ajunge ultima autorizaţie, se scurge perioada de valabilitate a autorizaţiilor. (....) În acelaşi timp, este nevoie şi de modificarea legilor învechite ale construcţiilor, deoarece reglementările concepute în anii 1970 au devenit demult depăşite", a arătat ministrul Cseke Attila, scrie Agerpres.

Ministrul a precizat că se doreşte şi modificarea prevederilor care reglementează susţinerea examenelor de către consultanţii de specialitate în construcţii şi inspectorii de specialitate în proiectare.

Potrivit unui comunicat de presă al CJ Mureş, ministrul Cseke Attila a mai abordat, în cadrul întâlnirii cu primarii, o serie de alte subiecte, precum construirea de creşe, autobuzele şcolare ecologice şi simplificarea obţinerii autorizaţiei de construcţie.

De asemenea, Cseke Attila a prezentat starea actuală a legii descentralizării, subliniind că în curând se va finaliza proiectul de lege comun cu Ministerul Tineretului şi Sportului prin care s-ar transfera în subordinea autorităţilor judeţene sau locale gestionarea taberelor şcolare de vară şi Direcţiile Judeţene pentru Sport şi Tineret.

În cadrul întâlnirii, Cseke a precizat că va fi lansat în curând şi programul de cadastrare, prin care 2.371 de autorităţi locale vor beneficia de un sprijin de câte 160.000 de lei pentru servicii de cadastru.

Potrivit CJ Mureş, ministrul a vorbit şi despre programul de construire a creşelor care urmează să fie lansată în viitorul apropiat, precum şi despre iniţiativa care vizează posibilitatea achiziţionării de autobuze şcolare ecologice în comun cu Ministerul Mediului.

În timpul întâlnirii, prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, a subliniat importanţa dezvoltărilor care sunt indispensabile în secolul 21 pentru ca o localitate, o regiune să fie modernă şi locuibilă, cum ar fi sistemele de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare şi drumurile asfaltate.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, şi vicepreşedintele CJ Kovács Mihály Levente au avut, vineri, şi o consultare privind extinderea Secţiei de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase, gestionat de Consiliul Judeţean Mureş.

"Cu ocazia acestei întrevederi am discutat şi despre construirea noului sediu al Serviciului Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Mureş, luând în calcul posibilitatea finanţării acestei construcţii din bugetul de stat, prin intermediului Fondului Naţional de Investiţii. Astfel, am putea să direcţionăm suma alocată din bugetul Consiliului Judeţean pentru alte investiţii importante", a arătat Péter Ferenc.

Sursa foto: Sorn340 Images / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri