În viitorul apropiat, instalarea de panouri solare pe acoperișul clădirilor nou construite ar putea deveni obligatorie în toate statele UE, potrivit unui draft al noii strategii energetice a Uniunii. Proiectul mai conține și alte măsuri importante privind energiile regenerabile, ce vor fi aplicate și în România.

Strategia energetică a UE, ce va fi anunțată oficial pe 18 mai, are ca obiectiv reducerea dependenței de Rusia. În acest context, Comisia Europeană ar intenționa să pună mai mult accent pe energiile regenerabile, care ar trebui să ajungă la 45% până în 2030, potrivit unui draft al strategiei obținut de EURACTIV.

Printre măsurile propuse pentru a atinge această țintă se află obligativitatea instalării de panouri fotovoltaice pe acoperișurile tuturor construcțiilor noi. Acest plan este încă discutat de Comisia Europeană, precizează EURACTIV.

Termene maxime pentru aprobarea proiectelor în domeniul energiilor regenerabile

De asemenea, autorităților din statele membre li s-ar putea impune să dea aprobări pentru instalarea de panouri solare pe clădirile deja existente în cel mult trei luni. Comisia Europeană vrea să reducă în general birocrația în acest domeniu, prin stabilirea unor termene maxime pentru orice aprobare sau permis necesar proiectelor din domeniul energiei regenerabile. În cazul depășirii de către autorități acestor termene, proiectul va fi considerat ca fiind aprobat.

Retail jobs

Citește și: Guvernul a aprobat Fondul pentru modernizare, prin care vor fi finanțate proiecte de eficiență energetică și energie verde

Draftul de strategie mai prevede instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperișurile tuturor clădirilor publice unde acest lucru este posibil până în 2025. Tot până în 2025, fiecare localitate cu o populație ce depășește 10.000 de persoane ar trebuie să aibă cel puțin o comunitate de energie din surse regenerabile.

Statistic: Leading countries in installed renewable energy capacity worldwide in 2021 (in gigawatts) | Statista
Find more statistics at Statista

O comunitate de energie (sau comunitate energetică) este o formă juridică de organizare autonomă, controlată de membrii unei comunități, ce presupune participarea deschisă și voluntară a acestora în proiecte de eficiență, producție, vânzare de energie. Aceasta poate fi un ONG, o cooperativă sau chiar o formă de cooperare informală.

Citeste si:
Premier Energy pregătește a treia preluare a unei companii din...
Premier Energy pregătește a...

Costul panourilor fotovoltaice a scăzut cu peste 80% în ultimul deceniu. Cu toate acestea, ele au reprezentat, conform celor mai recente statistici, doar 5% din producția de energie electrică a UE și puțin peste 3% din cea a României.

Sursa foto: Unsplash/Bill Mead

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri