Investitorii imobiliari din Europa sunt pesimiști în ceea ce privește evoluția sectorului în 2023 și estimează că prețurile ridicate ale energiei și o recesiune vor duce la scăderea gradului de ocupare și a chiriilor, chiar și în sectoarele anterior solide, și implicit la reducerea profiturilor și a investițiilor, se arată în cel mai recent raport al companie de PwC.

Potrivit sursei citate, o redresare în sectorul imobiliar nu este probabilă mai devreme de începutul anului 2024.

”Izbucnirea războiului în Ucraina și consecințele acestuia aduc un nou val de pesimism în rândul investitorilor europeni din sectorul imobiliar, după ce ieșirea din criza sanitară le-a dat pentru scurt timp încredere. Liderii din industrie anticipează că 2023 va fi un an dificil, în care lichiditățile vor scădea, pe o piață în care volumul investițiilor, chiriile și gradul de ocupare vor fi din ce în ce mai mici.

Îngrijorările legate de inflație, ratele dobânzilor și evoluția economică sunt în creștere față de anul trecut când deja începeau să alarmeze mediul de afaceri. Oportunitățile de creștere și de obținere a unui randament bun al investițiilor există în continuare, dar ecuația a ceea ce reprezintă o afacere bună s-a schimbat din nou", a declarat Francesca Postolache, Partener, PwC România.

Disponibilitatea capitalului pentru investiții în 2023 a ajuns la cel mai mic nivel de la criza financiară globală din 2008, fiind preconizată o scădere puternică a activității de dezvoltare, după o încetinire în 2022.

Pesimismul privind evoluția pieței reiese și din intenția scăzută a respondenților de a achiziționa proprietăți imobiliare: 51% dintre participanții la sondaj se așteaptă să fie cumpărători neți de active imobiliare în 2023, în scădere față de anul trecut (59%). Datele sunt mai pesimiste chiar și față de cele din 2020, când 55% dintre participanții la sondaj declarau că intenționează să achiziționeze proprietăți imobiliare în 2021.

Dincolo de incertitudinea generală pentru viitorul apropiat, investitorii semnalează și alte motive de îngrijorare cu privire la evoluția sectorului. Astfel, 92% dintre respondenți arată că disponibilitatea resurselor și costurile de construcție sunt principalele lor îngrijorări pentru 2023, cât și pentru următorii 3-5 ani, pe fondul deficitului de materiale și al forței de muncă, precum și a presiuni inflaționiste. Alte îngrijorări enunțate se referă la creșterea economică europeană (76%), dobânzi (73%) și evoluția economică globală.

Totuși, anul 2023 ar putea să aducă și oportunități pentru investitorii bine capitalizați, atât pentru achiziții, având în vedere scăderea evaluărilor, cât și pentru dezvoltări viitoare, fiind așteptată o scădere a prețurilor la terenuri, dar și un declin accentuat al concurenței între dezvoltatori.

Sectorul rezidențial rămâne cel mai stabil

Sectorul rezidențial rămâne în topul preferințelor fiind considerat mult mai stabil din perspectiva veniturilor decât sectoarele comerciale. Totuși, creșterea bruscă a costurilor de construcție și a costurilor forței de muncă afectează și dezvoltatorii rezidențiali, limitând oferta în contextul în care cererea rămâne ridicată.

Deloc surprinzător, infrastructura pentru energie nouă rămâne în topul sectoarelor promițătoare, pe fondul uneia dintre cele mai mari provocări globale - tranziția către energia verde. Aceasta este urmată de sectorul de life sciences (cercetare/dezvoltare în domeniul farmaceutic, alimentar, biotehnologie, etc) și de centrele de date. Contrar ediției de anul trecut, logistica a coborât în clasamentul general de pe locul al treilea pe locul al optulea, în timp ce se remarcă un interes crescut pentru o serie de subsectoare cu o componentă socială (cămine pentru bătrâni, case sociale, etc).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri