Forty Management, dezvoltator imobiliar român controlat de Lucian Azoiței, a demarat oficial construcția Central District Lagoon City, un proiect imobilar situat în nordul Bucureștiului – zona Petrom City/Dămăroaia, care va costa aproximativ 120. mil. euro. Proiectul presupune un mic cartier de lux, 100% auto-sustenabil, unde chiriile vor fi cel mai probabil de câteva mii de euro pe lună și al cărui punct de atracție va fi o lagună cu apă turcoaz și nisip alb adus din Spania, pentru le aduce aminte chiriașilor de plajele din Maldive.

Apartamentele din proiect vor fi diponibile doar pentru închiriere, Forty nedorind în momentul de față să le vândă individual.

”Central District Lagoon City va avea o piscină imensă, de un hectar, care se va asemăna plajei din Maldive. Vom avea o lagună tropicală, cu apă turcoaz, chiar în zona de nord a Bucureștiului. Din păcate România are nisip galben, așa că pentru a crea această senzație de Maldive va trebui să aducem nisip alb din Spania”, spune Lucian Azoiței, CEO Forty Management.

Central District Lagoon City - Care este tehnologia din spatele ”lacului” unde apa nu trebuie schimbată niciodată

Proiectul din București se distinge prin faptul că va implementa pentru prima dată în Europa de Est tehnologia patentată Crystal Lagoons, care permite construirea și întreținerea unor lagune artificiale cu apă turcoaz, de dimensiuni nelimitate, eficiente din punct de vedere al costurilor și al consumului de energie. Aceasta va fi amplasată pe o suprafață de peste 10.000 mp, va avea o adâncime maximă de 2 metri, două plaje de mari dimensiuni, de peste 3.200 mp și numeroase alte facilități.

”Curățarea lagunei se face cu un robot care noaptea merge și aspiră toate substanțele care se depun pe fundul acesteia, apa nefiltrându-se într-un sistem clasic. Robotul este permanent monitorizat prin telemetrie, iar calitatea apei este de asemenea permanent monitorizată prin senzori. Laguna are un sistem pulsatoriu de oxigen în apă care curăță microorganismele. La o suprafață atât de mare, schimbarea apei în mod clasic ar fi imposibilă pentru că ar dura prea mult”, explică Lucian Azoiței.

Laguna, a cărei finalizare este estimată pentru sfârșitul acestui an, va putea fi folosită pentru înot și sporturi nautice în timpul verii și parțial ca patinoar pe timpul iernii.

Pentru dezvoltarea conceptului Lagoon City, Forty Management a achiziționat franciza Crystal Lagoons, o companie americană fondată de chilianul Fernando Fischmann. Costul francizei nu este public, însă cel mai probabil suma este de ordinul zecilor de milioane de euro.

Franciza Crystal Lagoons presupune de fapt dreptul de a folosi tehnologia patentată de Fischmann pentru construirea și întreținerea lagunelor menținând în același timp costuri foarte reduse.

În România, de exemplu, laguna de un hectar va avea un cost lunar de întreținere de doar 5.000 de dolari, incluzând personalul.

„Prin acest proiect extraordinar ne propunem să redefinim noțiunile de life-style și divertisment, aducând toate aceste facilități high-end chiar în centrul orașului și transformând Bucureștiul într-o destinație de vacanță, cu ape turcoaz și plaje idilice. Mai mult decât atât, Lagoon City implementează cel mai ridicat standard de dezvoltare sustenabilă, fiind primul proiect imobiliar mixt verde din Europa Centrală, auto-sustenabil, în care toate utilitățile sunt produse in-house”, a declarat Lucian Azoiței.

Potrivit acestuia, încălzirea apartamentelor se va face prin pardoseală, iar răcirea nu se va face cu ajutor aparatelor de aer condiționat convenționale, ci prin intermediul unor țevi cu apă rece care vor răci întreaga clădire.

”Costurile cu întreținerea vor fi minime. Vorbim de sume modice, de aproximativ 0,5 euro/mp întreținere lunară”, adaugă el.

Când va fi gata și ce facilități include Central District Lagoon City

Forty a început să sape groapa necesară dezvoltării lagunei, având deja aprobarea Primăriei Sector 1 pentru a face acest lucru. Pentru dezvoltarea ulterioară a proiectului Central District Lagoon City, compania are nevoie de aprobarea PUZ de la Primăria Generală. Azoiței spune că în momentul de față proiectul are susținerea primarului Nicușor Dan, mai ales având în vedere faptul că în primii 5 ani de la momentul lansării Central District Lagoon City va genera încasări de 36 mil. euro, taxe și impozite la bugetul local.

Proiectul ar urma să fie finalizat în 2025 – 2026, presupunând că Forty nu va întâmpina probleme cu obținerea tuturor autorizațiilor necesare.

Lagoon City va aduce in jurul acestei lagune artificiale un hotel de 5 stele cu 323 de camere afiliat unui brand internațional, 401 de apartamente destinate pentru închiriat, 9.200 de mp de spații comerciale și de servicii, o clădire de birouri clasa A cu suprafața de 8.500 mp, precum și mai multe alte facilități - practic un mini oraș cu toate destinațiile necesare locuirii urbane.

Componenta de servicii a Central District Lagoon City va include un heliport, servicii de concierge pentru toate apartamentele, 3 restaurante, 2 beach bar-uri, un bistro de 430 mp ce va deservi și zona de plajă, un sky bar, cafenele, un cinematograf privat, gradiniță, 2 centre SPA, o clinică de înfrumusețare și servicii de co-sharing mașini electrice.

Citeste si:

    De câți bani ai nevoie pentru a te muta în Lagoon City

    Lucian Azoiței nu dă un răspuns ferm la această întrebare, menționând că este greu de estimat în prezent care vor fi prețurile la chirii peste 2-3 ani.

    ”Ce pot spune acum este că nivelul chiriilor va fi exact la media pieței, nimic mai mult”, a declarat Azoiței.

    ”Piața” la care el face însă referire este cea a apartamentelor similare din București, adică din proiecte de lux. Pentru comparație, apartamentele din Stejarii Residential Club, aflate în pădurea Băneasa, foarte aproape de Mall Băneasa și Ambasada SUA, pot fi închiriate în general cu sume de ordinul miilor de euro.

    ”Avem deja peste 1.200 de clienți care vor să cumpere acum. Noi însă vom închiria apartamentele. Ne adresăm expaților și românilor cu venituri peste medie. Este un produs pentru familii care vor chirii pe termen lung, sau pentru expați care nu vor să investească o sumă foarte mare achiziționând o locuință în București”, a declarat Lucian Azoiței.

    Citeste si:

      Forty va investi 120 mil. euro în proiectul Central District Lagoon City, finanțarea fiind un mix între surse proprii de bani și un credit de la consorțiul bancar CEC Bank, First Bank și Alpha Bank.

      Din chirii, Azoiței se așteaptă ca amortizarea investiției să se facă în aproximativ 17 ani. Totuși, cel mai probabil Forty va face un exit din proiect la 3-5 ani după finalizarea acestuia.

      Forty Management a cumpărat franciza Crystal Lagoons și pentru Ungaria, Ceha și Polonia, țări unde vrea să dezvolte proiecte similare. Proiectele externe sunt deținute de o firmă înregistrată în Elveția (Forty Management AG), datorită faptului că respectivele țări oferă anumite facilități firmelor înregistrate în acest stat.

      Finanțarea proiectelor externe ale Forty va fi cel mai probabil susținută prin intermediul unor emisiuni de obligațiuni pe bursă, a mai spus Lucian Azoiței.

      Forty Management este un dezvoltator român de proiecte imobiliare cu destinație mixtă și reconversie urbană verde, create sub brandul Central District. Fondată în 2015, Forty este membră a Consiliului pentru Clădiri Verzi din România (RoGBC), o organizație care promovează responsabilitatea față de mediu și eficiența energetică. Toate dezvoltările imobiliare Central District sunt certificate "Green Homes".

      Sursa foto: Forty Management

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ionut Sisu
      Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


      Setari Cookie-uri