Hanul cu Tei, unul dintre cele mai cunoscute și mai vechi imobile din Centrul Vechi al Capitalei, construit în 1833, a fost scos la vânzare pentru 1,65 milioane de euro, potrivit site-ului companiei de consultanță imobiliară Romania Sotheby's International Realty.

În prezent, Hanul cu Tei este dedicat evenimentelor corporate și private pe care le găzduiește în trei mari zone – centru de conferințe, recepția-foyer și salonul de evenimente.

Spațiul pentru evenimente de business sau culturale este modern, luminos și impecabil amenajat pentru cerințele prezentului (are o capacitate de până la 300 de persoane și este dotat cu internet wi-fi de mare viteză, Video Wall Display, flip chart-uri și sisteme de sonorizare profesionale).

În schimb, salonul de evenimente păstrează accente ale trecutului prin candelabre somptuoase, capiteluri reinterpretate și piesele de boiserie ce încapsulează rafinamentul de modă veche.

Spectaculoasă prin contrastul dintre scaunele ultramarin, mesele de sticlă și oglinzile casetate această sală reia discret motivul englezesc mult mai prezent în zona de recepție. Sala este deservită de o bucătărie proprie utilată cu echipamente moderne.

Clădirea vine pe un teren de 247 mp, iar suprafața construită este 1.490 mp. Suprafața utilă este de 933 mp, distribuiți la parter, etaj și mansardă.

Cea care păstrează farmecul vechiului han este curtea interioară, prin ușile pe care micii comercianți le țin deschise ca niște brațe primitoare, dornice să își arate comorile.

Cândva aici erau tei maiestuoși care umbreau curtea, numele proprietății venind de ei. Atanasie Hagi, Gheorghe Polizu și Ștefan Popovici sunt cei care au construit în 1833 acest han, având deja prăvălii pe terenul pe care l-au extins cumpărând de la vecini.

„Au construit în locul lor, din temelie, și în perfectă tovărășie, Hanul cu Tei, sau după cum spuneau ei bezestenul, din ulița cea mare a Marchitanilor (strada Lipscani) ce se vede însemnat cu mărcile (inițialele) noastre deasupra amîndorora porților, cu toată cheltuiala de tovîrășie pă din două, frățește, un ban și un ban, de la urzire (început) și pînă la sfîrșit de cheie” scrie Constantin Bacalbașa în „Bucureștii de altădată”.

Buna tovărășie, ale cărei inițiale se văd și azi, nu a durat mult căci, în 1835, hanul este partajat, fiecare proprietar primind câte 14 prăvălii și două magazii. Au păstrat în comun doar „umblătoarea (toaleta) și odaia în care locuiește îngrijitorul hanului”.

În timp, prăvăliile vor continua să își schimbe stăpânii și să își închidă bine porțile noaptea pentru a-și păzi călătorii și negustorii, după cum scrie același Bacalbașa: „prăvăliile erau de o parte și de alta, iar între ele o stradă, care pînă în 1916 era pavată cu piatră de rîu”.

Sursa foto: Sotheby's International Realty

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri