8 Februarie 2008

Lipsa fortei de munca, una din problemele pietei industriale



Una din dificultatile cu care se confrunta piata industriala in acest an este lipsa fortei de munca, potrivit DTZ Echinox.

"Daca intr-un oras vin 2-3 retaileri, un mare producator si alti cativa investitori de talie medie, atunci acestia intra in competitie pentru angajarea fortei de munca in conformitate cu specificul activitatii fiecaruia dintre ei si apare problema costului din ce in ce mai ridicat cu angajatii si a timpului alocat pentru gasirea, pregatirea si motivarea sau fidelizarea acestora", a declarat directorul departamentului industrial al DTZ Echinox, Rodica Tarcavu.

Suprafata spatiilor industriale care vor fi finalizate in Bucuresti in acest an va fi de pana la 400.000 de metri patrati, urmand ca stocul de astfel de proprietati sa ajunga la finele lui 2008 la 900.000-950.000 de metri patrati, potrivit DTZ Echinox.

"Estimam rata de neocupare a acestor spatii in continuare la un nivel scazut, circa 7%, deoarece piata are potential ridicat de absorbtie, iar cererea este si ea dinamica. In special in tara consideram ca noile depozite construite vor fi inchiriate in totalitate, din cauza lipsei de spatii moderne de depozitare si de productie, respectiv a parcurilor logistice pe plan national", a declarat Rodica Tarcavu.

Potrivit acesteia, anul 2008 va reprezenta pe piata spatiilor industriale trecerea de la dezvoltarea concentrata exclusiv pe Bucuresti la oferta regionala in principalele orase din tara, precum Timisoara, Arad, Oradea, Cluj, Brasov, Pitesti, Ploiesti si Constanta.

"Vorbim atat despre spatii de depozitare pentru logistica sau retail, cat si despre spatii de productie, in special in vestul tarii. Oferta anuntata de catre dezvoltatori insumeaza circa 350.000 metri patrati de constructie in orasele mentionate anterior. Acest stoc national echivaleaza cu noua oferta care este anuntata in Bucuresti pentru acest an", precizeaza Tarcavu.

In Bucuresti, cele mai multe parcuri industriale se construiesc in zona de vest, printre cele mai importante fiind Cefin Logistics Park, Bucharest West, Prologis Park Bucharest A1, A1 Industrial Park, Chitila Logistics Park si Olympian Park.

Preturile terenurilor va creste pentru proiecte industriale cu 20% - 30% din 2007 se va mentine si in 2008, ceea ce va oferi o rentabilitate mai mica dezvoltatorilor si ii va forta sa investeasca mai mult timp in cautarea terenurilor care sa le ofere beneficii economice, dar care sa fie dotate cu infrastructura si utilitati.

A se citi si Chiriile pe piata industriala raman anul acesta la nivelul din 2007.



Citeste si