In Romania au fost anuntati 2,4 milioane mp inchiriabili de centre comerciale pentru urmatorii trei-cinci ani, in Bucuresti fiind anuntati inca 988.128 mp de spatiu comercial inchiriabil, mai mult decat totalul spatiului inchiriabil in prezent in primele 13 orase mari din Romania, se arata intr-un studiu al companiei de consultanta imobiliara Regatta.
‘’Calculele teoretice arata pozitionarea pe locurile imediat urmatoare a oraselor Craiova si Ploiesti, suma spatiilor comerciale anuntate in aceste orase fiind uimitor de mare. Ramane insa de vazut care va fi procentul de finalizare reala a proiectelor anuntate, luand in calcul competitia din piata si potentialul pietei respective de a suporta o asemenea densitate’’ a declarat Dragos Radu (foto), analist piata in cadrul companiei Regatta.

In opinia acestuia, exista proiecte care si-au anuntat finalizarea in urmatorii trei-cinci ani, insa nu au inceput demersurile spre demararea constructiei si de aceea finalizarea lor este putin probabila. Consultantii Regatta estimeaza ca, in urmatorii trei-cinci ani, densitatea spatiului inchiriabil la mia de locuitori in primele 13 orase mari din Romania se va tripla, crescand de la 170 mp la 645 mp pentru 1.000 locuitori, daca toate proiectele anuntate vor fi finalizate.

„Densitatea spatiului inchiriabil din Bucuresti a crescut considerabil in acest an odata cu lansarea Baneasa Shopping Mall, cu 85.000 mp inchiriabili. Pana la sfarsitul anului, densitatea suprafelelor inchiriabile la mia de locuitori va continua sa creasca usor prin lansarea mall-urilor Liberty Centre in Sectorul 5 si Grand Arena in Sectorul 4’’, a adaugat Radu.

Potrivit acestuia, Capitala este urmata de Cluj Napoca, cu aproape jumatate din totalul spatiului inchiriabil din Bucuresti, aproximativ 124.100 mp fiind detinuti de cele cinci centre comerciale deja existente. Pe locurile trei, patru si cinci in topul oraselor cu cea mai mare densitate a spatiului inchiriabil existent se afla Constanta, Brasov si Timisoara.

„In prezent, se inregistreaza un total de 855.313 mp suprafata inchiriabila cele mai mari 13 orase dupa numarul de locuitori, dupa Bucuresti urmand : Iasi, Cluj Napoca, Constanta, Timisoara, Craiova, Galati, Brasov, Ploiesti, Braila, Oradea, Bacau si Pitesti. Cel mai mare numar de metri patrati inchiriabili se gaseste in Bucuresti, cele sase mall-uri existente insumand 247.500 mp inchiriabili”, a afirmat reprezentantul Regatta.

Romania ocupa locul patru in Europa la stocul de centre comerciale noi anuntate pentru 2008-2009, proiectele anuntate insumand o suprafata de peste 1,8 milioane mp . Datele statisice arata ca, in acest domeniu, Romania este depasita doar de Rusia (3,2 milioane mp de proiecte noi), Ucraina (2,8 milioane mp) si Spania (1,98 milioane mp), potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri