Dupa ce a vandut anul trecut centrul comercial Armonia din Arad la un yield de 6,75%, dezvoltatorul RED Management Capital a anuntat ca niciunul dintre proiectele sale nu mai este de vanzare, deoarece in conditiile impuse de piata, cine vinde acum va pierde cu siguranta.
Pana in prezent, RED a investit in piata imobiliara locala 700 milioane de euro si intentioneaza sa investeasca in acelasi ritm inca 300 milioane de euro, in prezent aflandu-se in discutii pentru atragerea unor parteneri strategici.

Printre proiectele grupului se numara centrele comerciale Armonia (Arad – vandut catre fondul austriac de investitii Immoeast, Braila – urmatorul centru ce va fi livrat, Satu Mare), Armonia Mall Giurgiu, centrele comerciale Cadran (Slobozia, Husi – deschidere in primavara anului 2009, Miercurea Ciuc si Harghita) si proiectele mixte World Trade Center Constanta si Radius Shopping Business & Arts Baia Mare.

„Am retras proiectele noastre din negocierile existente, deoarece valoarea de vanzare de acum nu ar fi valoarea reala, si cine vinde in momente de criza va pierde categoric. Intrucat centrul din Braila este urmatorul ce va fi livrat, in martie 2009, am purtat discutii cu grupuri de investitori, insa nu am ajuns la un acord si am hotarat sa pastram toate proiectele pe care le aveam in dezvoltare”, a declarat Teodor Pop (foto), Managing Partner RED, precizand ca aceasta nu este o strategie definitiva, ci una gandita pe termen mediu-lung.

Potrivit lui Pop, daca in anul 2006 exit-yield-urile erau de 6-6,5%, in ultima perioada acestea au crescut pana la 8-8,5%, ceea ce inseamna ca profiturile dezvoltatorilor vor scadea substantial. Reprezentantul RED a afirmat ca 8,5% a fost si yield-ul primit pentru centrul Armonia din Braila.

Pe langa decizia de pastrare a proiectelor, RED a hotarat sa isi administreze singur noua centre comerciale si, pana la sfarsitul anului, va crea o echipa de management ce se va ocupa exclusiv de property-management-ul proiectelor.

“Nu am apelat la brokeri din piata nici cand am avut in plan vanzarea unor proiecte, ci am abordat direct firmele de investitii. Administrarea proprie a centrelor si decizia de pastrare fac parte din strategia noastra pentru piata din Romania, o strategie gandita in contextul unei piete internationale aflate in criza”, a adaugat Pop.

Oficialul RED este de parere ca vom asista la intarzieri mari de proiecte, atat in sectorul de retail, cat si in cel al spatiilor de birouri, la opriri de proiecte sau chiar la “falimente rasunatoare”, insa piata ar putea depasi aceasta criza in a doua jumatate a anului 2010.

“Bancile sunt mai dure si au redus gradul de finantare de la 70-80% la 30-40%. Dezvoltatorii care vor finantari trebuie sa aiba proiectul inchiriat intr-o proportie mult mai mare, iar cei care au obtinut deja finantarile vor avea indoieli daca sa-si continue sau nu proiectele din cauza pietei”, a mai spus Teodor Pop.

Pop a asemanat criza internationala cu un tsunami din Asia, iar pietele neafectate inca - cu oamenii de afaceri dintr-un hotel de lux, care stateau si priveau, nefacand nimic. Reprezentul RED a explicat ca actuala criza financiara a fost cauzata de tranzactionarea unor instrumente care nu erau controlate, insa aceste erori se vor corecta in timp.

“Adevarate crize in piata imobiliara au fost in Anglia, in anii ’81 si ’92, insa dezvoltatorii au infruntat situatiile, pentru ca, in cele din urma, a fi dezvoltator reprezinta o meserie si nu inseamna sa profiti de anumite oportunitati si apoi sa dispari din piata”, a enuntat oficialul RED.

Pop a afirmat ca, in ceea ce priveste proiectele pe care RED le dezvolta in Romania, acestea nu vor fi afectate si nici nu vor fi intarziate din cauza finantarilor, deoarece grupul a atras recent noi sume de la investitorii sai, Warburg Pincus (Statele Unite) si GED (Spania).

„Warburg Pincus nu este afectat de caderea pietelor din Statele Unite, pentru ca are expuneri pe mai multe piete, iar pe Real Estate procentul sau este mai mic de 10%. Insa este evident ca, in cele din urma, criza pietei internationale va afecta si piata imobiliara din Romania”, a mai declarat Pop, care crede ca in anul 2010 criza va fi depasita si vom avea cele mai multe deschideri de centre comerciale.

„Estimam ca 2010 va fi si anul de varf al nostru. Pana atunci, ne vom contra si mai mult pe dezvoltarea proiectelor, pentru ca vor fi centrele noastre si nu vor fi construite rapid doar pentru a fi vandute”, a incheiat Teodor Pop.

RED Mangement Capital este o companie de investitii si dezvoltari imobiliare prezenta pe piata romaneasca din anul 2005. Pe langa proiecte de retail si mixed-use, compania mai are in dezvoltare, alaturi de spaniolii de la Grupo Lar, proiectul rezidential Natura Residence, situat in Baneasa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri