Mai multi dezvoltatori imobilari din Arad au apelat la firme din Ungaria pentru constructia de blocuri, sustinand ca, astfel, costurile de productie sunt mai mici, deoarece timpul de executie este redus cu cateva luni.
Unul dintre dezvolatorii imobiliari a angajat o firma din Szeged (Ungaria) pentru constructia a zece blocuri, iar zilnic aproximativ 200 de muncitori din tara vecina fac naveta pentru a ajunge la locurile de munca, scrie NewsIn. De asemenea, firma din Ungaria si-a mutat la Arad si utilajele.

Pentru a putea lucra si pe timpul iernii, blocurile au fost invelite cu folie de polietilena, care pastreaza o temperatura optima de lucru in interior. „Toata schela este invelita cu o folie speciala de polietilena si sub ea se poate incalzi suprafata unde se lucreaza. Astfel, nu sufera nici muncitorii de frig, iar materialele de constructii se pastreaza mai bine“, a declarat Karoly Bitay, reprezentantul companiei maghiare.

Reprezentantii dezvoltatorului imobiliar din Arad spun ca muncitorii maghiari respecta termenele stabilite in grafic. „Am preferat sa contractam o firma de constructii din Ungaria, nu numai pentru ca isi respecta termenele prevazute in contract, dar si pentru ca au finalizat lucrari in avans cu 6 luni fata de ceea ce era stipulat. Asta inseamna pentru noi o reducere de costuri“, a declarat Gabriela Gavrilescu, reprezentantul companiei ARED Arad.

Angajatii firmei din Ungaria au spus ca salariul pe care il primesc muncind in Romania este mai mare, decat daca ar lucra in tara lor. „Am lucrat si in Germania si in Italia, iar acum am venit sa lucram la Arad. Castigam un pic mai bine ca in Ungaria“, a spus unul dintre muncitori.

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Arad sustine ca dezvoltatorii imobiliari din Arad apeleaza la firme din strainatate, deoarece muncitorilor romani din constructii pleaca sa lucreze in strainatate, unde sunt mai bine platiti. „Dar, am observat ca si la noi salariile din sectorul constructiilor au crescut considerabil, astfel ca nu excludem intoarcerea constructorilor romani in tara“, a afirmat Lucia Opris, director adjunct al ITM Arad.

Distanta dintre Arad si Szeged, de unde sunt muncitorii maghiari care muncesc la ridicarea blocurilor, este de aproximativ 100 de kilometri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri