O familie cu doi angajati cu venituri medii pot obtine un credit ipotecar 28.300 euro pe 30 de ani, cu o dobanda anuala de 9,5% si un grad de indatorare de maxim 50%. Daca se tine cont de avansul standard solicitat de banci de 25%, atunci valoarea locuintei pe care aceasta familie si-o permite nu depaseste 38.000 euro, arata un studiu al retelei de agentii imobiliare Century 21 Romania.

Pentru familiile din Bucuresti, ce inregistreaza venituri in medie cu o treime mai mari decat media pe tara, valoarea locuintelor accesibile se situeaza in jurul palierului de 50.000 euro, nivel la care se inregistreaza cea mai substantiala cerere latenta.

”Ne asteptam ca preturile pe segmentul rezidential din Bucuresti sa coboare sub nivelul de 50.000 euro, iar pentru apartamentele cu trei camere, aceasta scadere se traduce printr-un pret mediu de 670 euro pe mp construit’’, a declarat Gabriel Alexandru (foto), vicepresedinte Century Romania.

Potrivit cestuia, cei care isi permit sa achizitioneze locuinte mai scumpe lucreaza in domeniul financiar, unde accesibilitatea medie se situeaza in jurul valorii de 170.000 euro sau in industria tutunului si in transportul aerian, cu o accesibilitate medie de 130.000 euro.

Pe baza acestui studiu, Century 21 Romania estimeaza ca piata imobiliara isi va continua tendinta descrescatoare pana in a doua parte a anului 2010, cand este posibila o stabilizare a preturilor pe acest segment de piata.

„Accesibilitatea la o locuinta poate fi majorata artificial prin luarea in calcul a unor venituri ce nu au caracter permanent, minimizarea cheltuielilor lunare ale familiei dar si prin promovarea unor oferte cu dobanzi promotionale in primii ani de creditare, ce pot ascunde costul real al creditului si expune bancile la un risc similar celui sub-prime’’, a adaugat Gabriel Alexandru.

Studiul a luat in considerare principalii factori ce influenteaza accesibilitatea la o locuinta: venitul net disponibil al unei familii, gradul de indatorare, avansul minim cerut, dobanda medie si durata standard la creditele ipotecare, precum si evolutia cursului de schimb. La realizarea studiului s-au utilizat date statistice publicate de Institutul National de Statistica, Banca Nationala a Romaniei si Comisia Nationala de Prognoza.

Century 21 Real Estate LLC este cel mai mare francizor mondial din domeniul imobiliar, furnizand servicii complete de pregatire profesionala, gestionare, administrare si marketing pentru Sistemul Century 21. Reteaua este alcatuita din peste 8.400 de agentii imobiliare, detinute si administrate independent, in 64 de tari si teritorii din intreaga lume. Century 21 Real Estate LLC este o filiala a Realogy Corporation, SUA.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Lucruri de care sa tii cont atunci cand alegi o institutie financiara