Banca Comerciala Romana (BCR) a ramas printre putinii jucatori din piata care mai finanteaza proiecte imobiliare si si-a marit cota de piata de la inceputul anului pe acest segment, in contextul in care a incheiat chiar si cateva noi acorduri, a spus presedintele executiv al bancii.
"Surprinzator, de la inceputul anului ne-am marit cota de piata pe segmentul imobiliar. Am continuat sa finantam proiecte in curs si am semnat chiar unele intelegeri noi", a declarat Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR, care vede o usoara revenire a pietei, dupa ce ajunsese practic la zero in ultimele trei luni ale anului trecut.
El a precizat ca banca intra in acele proiecte in care vede un potential pe 2-3 ani.

Multe banci de pe piata romaneasca, care au acordat finantari mari pe segmentul imobiliar in perioada de boom din ultimii ani, s-au retras complet din astfel de afaceri, asteptand revenirea pietei, intrata intre timp in picaj, scrie NewsIn.

Seful BCR se asteapta, de altfel, ca BCR sa isi majoreze cota de piata pe creditare, mai ales pe segmentul corporate, in acest an, in timp ce pe partea de depozite se asteapta la o mentinere a cotei de piata a BCR la nivelul actual.

"In prezent, exista mult mai putina competitie pe credite, pentru ca nu mai exista atatea resurse. (...) Suntem printre putinele banci de pe piata care au euro disponibili" , a subliniat Bruynseels.

El s-a ferit sa faca previziuni legate de evolutia pietei bancare in acest an, dar a mentionat ca nu crede ca vreun segment va avea crestere zero. Pe partea de creditare, la nivelul intregii piete, "daca rata (anuala) de crestere se injumatateste pana la sfarsitul acestui an, de la nivelul de anul trecut, este bine".

Potrivit datelor BNR, rata anuala de crestere a creditului neguvernamental a cazut in decembrie la 33,7%, de la 38,3% in noiembrie, 44,8% in octombrie si 50,5% in septembrie. In sase luni, ritmul anual de crestere a creditarii a coborat cu 29,7 puncte procentuale, de la nivelul de 63,4% atins in iunie 2008.

Pe partea de depozite, BCR nu vrea sa intre in razboiul dobanzilor, declansat in special de acele banci care au probleme de lichiditate. "Nu avem nevoie sa marim foarte mult dobanzile la depozite pentru ca nu avem o lipsa de lichiditate, mai ales pe euro", a precizat Bruynseels.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri