Proprietarii care au deja o asigurare facultativa a locuintei trebuie sa incheie, la expirarea contractului, o polita de asigurare obligatorie, pe langa care pot sa-si acopere riscuri si valori suplimentare printr-o asigurare facultativa, potrivit normelor de aplicare a legii 260/2008.

Incepand cu data expirarii contractelor de asigurare facultativa a locuintelor, acestea "se pot incheia numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu, prevazute in lege, sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuintelor", se arata in normele de aplicare a actului normativ.

Perioada de asigurare obligatorie a locuintelor este de 12 luni, iar contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie pe un an calendaristic, respectiv de la 1 ianuarie la 31 decembrie, scrie NewsIn.

Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta, potrivit legii.

Prima de asigurare pentru asigurarea obligatorie a locuintelor se plateste in lei asiguratorului care elibereaza polita de asigurare a dezastrelor (PAD), de catre contractantul politei, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la data platii, in numerar sau prin virament in contul asiguratorului.

La eliberarea PAD, asiguratorul se angajeaza sa acorde despagubiri beneficiarului, in numele si contul Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), in cazurile provocarii de daune ca urmare a producerii unui risc acoperit prin contract, in perioada de valabilitate a acesteia.

Conform legii, participatia maxima a fiecarui asigurator la PAID nu poate depasi 15%.

La formarea PAID vor participa doar asiguratorii care sunt autorizati sa subscrie riscuri de catastrofe naturale si care nu au fost sanctionate in ultimii doi ani prin limitarea, interzicerea operatiunilor sau retragerea autorizatiei.

Potrivit CSA, aproximativ 20 asiguratori - aproape jumatate din companiile de pe piata - au anuntat ca vor sa participe la acest Pool.

Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.
Amenzile contraventionale stabilite prin lege si aplicate de CSA intra la bugetul de stat in proportie de 40%, la bugetul CSA - 40%, iar restul de 20% intra la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care locuieste persoana respectiva.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operationala la 1 iulie 2009, data incepand de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite de asigurare obligatorie de locuinte. Potrivit unui proiect de ordin aflat in dezbatere publica la CSA, capitalul social al PAID va fi de cel putin 12 milioane euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si