Fostul preşedinte Traian Băsescu apreciază că starea de urgenţă trebuia declarată în urmă cu mai bine de o lună şi propune luarea imediată a acestei măsuri, precum şi munca la domiciliu în toate situaţiile în care acest lucru este posibil şi introducerea în carantină a celor care vin inclusiv din zone galbene.

"Criza COVID-19 ia amploare. Încă mai putem face câte ceva. De mai bine de o lună, trebuia declarată starea de urgenţă în conformitate cu Articolul 93, alineatul 1 din Constituţie şi OUG nr.1/1999. Asta înseamnă că preşedintele îşi asumă introducerea unui regim de forţă, dar care are ca principal obiectiv binele naţional. Probabil domnul preşedinte nu vrea să fie asociat nici cu carantina şi nici cu izolarea impuse diasporei, motiv pentru care nu a decretat starea de urgenţă. Mare greşeală. Starea de urgenţă este cu atât mai necesară cu cât România are un guvern căzut prin moţiune de cenzură şi un premier deja respins de Curtea Constituţională", a scris europarlamentarul pe Facebook, conform Agerpres.

El a apreciat că, în momentul de faţă, "politrucii se vântură prin faţa camerelor de luat vederi încercând cu disperare să dea impresia de competenţă", deşi sunt "departe de a fi luate" măsurile ce se impuneau.

"În realitate, sunt nişte ignoranţi cocoţaţi în vârful ţării care pur şi simplu cred că o epidemie de coronavirus se stinge cu salvările lui Arafat, incompetenţa lui Orban, talentul de actor al lui Vela şi satisfacţia deplină a preşedintelui României pentru 'succesul cu care Orban a condus operaţiunile'. Efectele succesului domnilor Orban,Vela şi Arafat le vom vedea în 3-4 săptămâni", a mai scris el.

Băsescu a adăugat că măsurile anunţate de guvern "au fost rostite, dar neimplementate".

"Controlul la frontiere a fost inexistent în primele săptămâni, izolarea în mediul rural este o iluzie, închiderea şcolilor s-a făcut prea târziu, iar declaraţiile nu pot substitui eficienţa. Răul este deja făcut, iar România va avea parte de o epidemie puternică", a adăugat fostul preşedinte.

Europarlamentarul a apreciat că "dezastrul mai poate fi redus ca dimensiune", doar dacă preşedintele decretează imediat Stare de Urgenţă; ministerele, agenţiile statului, companiile cu capital privat, vor introduce de urgenţă munca la domiciliu acolo unde acest lucru este posibil; se suspendă orice creştere de cheltuieli guvernamentale destinate consumului şi ajutoarelor sociale; se rechiziţionează/închiriază suficiente hoteluri care se organizează în centre de carantină în perspectiva afluxului de cetăţeni români care vor reveni în ţară cu ocazia sărbătorilor pascale; spitalele vor fi aprovizionate din timp cu materiale pentru a face faţă vârfului epidemiei; cei care vin din zone roşii, dar şi cei care vin din zone galbene sunt introduşi în carantină; se opreşte funcţionarea metroului şi mijloacelor de transport în comun, în Bucureşti şi în ţară; deplasarea la serviciu se face numai cu mijloace individuale (autoturisme, motociclete, biciclete, trotinete electrice); se utilizează Jandarmeria şi Armata pentru a împiedica nerespectarea regimului de izolare în mediul rural; se interzice orice zbor în Europa, în şi dinspre zonele contaminate de virusul COVID 19; se închid mall-urile, cluburile de noapte, cazinourile, cinematografele, teatrele; se interzice orice adunare publică; guvernul va contracta timp de antenă şi transmite în fiecare oră instrucţiuni comportamentale în faţa riscului de contaminare cu COVID-19.

De asemenea, Băsescu mai susţine ca cetăţenii veniţi din statele UE, din zone marcate cu galben să intre în procedură de carantină şi să fie cazaţi în hoteluri rechiziţionate/contractate de guvern, unde vor rămâne până când testele vor fi negative; toţi românii aflaţi în străinătate, la muncă sau în concediu, au dreptul să intre pe teritoriul României şi să participe la tradiţionalele sărbători pascale. Pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19, guvernul va face apel la românii din diaspora revină în ţară cu cel puţin două săptămâni înainte pentru a putea efectua perioada de carantină, indiferent că vin din zone roşii sau galbene, a mai scris fostul preşedinte.

Băsescu a adăugat că este "esenţial" ca, prin măsurile luate, să fie diminuat numărul celor care au nevoie de asistenţă medicală în sistem de urgenţă şi reanimare, fără a depăşi capacitatea spitalelor care pot asigura terapie intensivă.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri