Ministerul Sănătății mai are puțin peste 1.500 de teste pentru diagnosticarea cu Covid-19 in cele 7 centre de boli infecțioase din țară, însă alte câteva mii urmează să fie distribuite, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. De asemenea, Ministerul le recomandă celor care suspectează infectarea cu coronavirus să sune la medicul de familie și să aștepte să fie testați acasă, sub coordonarea direcțiilor de sănătate publică.

În prezent există un număr de 1.524 teste pentru diagnosticare moleculară în cele 7 centre de boli infecțioase care au capacitate de diagnostic și testare din București (2 unități sanitare), Cluj Napoca, Iași, Timișoara, Constanța și Craiova. Totodată, centrelor de testare din Capitală li se adaugă și Laboratorul de referință acreditat OMS al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", care contribuie, alături de unitățile sanitare, la creșterea capacității de diagnosticare cu dotările existente, potrovit Grupului de Comunicare Strategică.

La acestea se adaugă 10.000 de teste pentru diagnosticare moleculară și alte 40.000 de teste rapide achiziționate de către Compania Unifarm SA și care sunt distribuite săptămâna aceasta către unitățile sanitare, pe bază de comandă.

De altfel, Compania Unifarm SA achiziționează și aprovizionează permanent spitalele care solicită cu echipamente de protecție pentru personalul medical, măști, produse biocide pentru suprafețe și mâini, teste de diagnostic, medicamente.

Pentru evitarea aglomerărilor la camerele de gardă și unitățile de primiri urgențe din spitale recomandăm cetățenilor să contacteze cu prioritate, telefonic, medicul de familie, în cazul în care suspectează infectarea cu noul coronavirus. Eventuala prelevare de probe se va face la domiciliul persoanei, sub coordonarea direcțiilor de sănătate publică.

Citeste si:
Cel mai recent bilanț COVID | Peste 150 de cazuri noi și un singur...
Cel mai recent bilanț COVID |...

În perioada 2 martie - 15 martie, în România s-au efectuat aproximativ 19.000 de teste de diagnosticare, cele mai multe în ultimele zile.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri