Producători de medicamente: Simplificați procedurile și în două luni este posibil să avem stocuri pentru români

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație din țară - solicită Președintelui Iohannis, Parlamentului, Guvernului și celorlalte instituții ale statului să declare imediat fabricile de medicamente din țară unități strategice, să solicite specialiștilor crearea unei liste de medicamente esențiale și activarea unor proceduri simplificate de înregistrare de medicamente și materii prime, pentru că siturile PRIMER să înceapă demersuri de import și fabricație în condițiile stării de necesitate.

"Marea majoritate a medicamentelor esențiale și a materiilor prime destinate acestora sunt produse în China și India, astfel încât aducerea acestora în România durează 2-3 luni. Tocmai de aceea trebuie să începem să activăm procedurile de achiziție astăzi, pentru a avea medicamentele produse în mai și iunie" a declarat Dr Dragoș Damian, Director Executic PRIMER.

În plus PRIMER solicită modificarea Capitolului III, Articolul 22, privind măsurile de prima urgență din Decretul privind instituirea stării de urgență, în sensul suspendării complete a obligației de plata a contribuției clawback pe perioada martie - iunie 2020 pentru companiile care se alătură eforturilor de creare de stocuri utilizate în lupta împotriva COVID-19.

"Fondurile care rezultă din această relaxare fiscală vor fi folosite pentru achiziționarea materiilor prime care s-au scumpit cu până la 300% și pentru crearea unor condiții speciale de siguranță și stimulare a continuării activității colegilor noștri care lucrează în fabricile de medicamente" a mai adăugat Damian.

Reamintim că fabricile membre PRIMER au o capacitate însumată instalată de producție anuală de peste 10 miliarde de unități terapeutice, în practic toate formele de prezentare uzuale: orale, lichide sterile și nesterile, perfuzabile, topice, și multe altele.

Citeste si:
Producători de medicamente: Nu vom avea vaccinuri eficiente...
Producători de medicamente:...

"Numai pe parcursul anului 2019, fabricile din România au produs și pus în circulație o cantitate de peste 300 de milioane de cutii de medicamente" a completat Damian.

Că să dăm un alt exemplu, tot în 2019, companiile membre PRIMER au fabricat circa 10 milioane de cutii de paracetamol (200 milioane de comprimate) și 1 milion de cutii de ibuprofen (10 milioane de comprimate), principalele două medicamente utilizate și în tratamentul simptomelor cauzate de COVID-19.

Aceste volume pot fi dublate la solicitarea autorităților, iar capacitățile de producție pot crește cu circa 10% dacă se suspendă temporar faza de serializare.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SĂ, SLAVIA PHARM, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA

Citeste si:
Agenția Europeană a Medicamentului a avizat un nou tratament COVID
Agenția Europeană a...

Sursa foto: Image by Arek Socha from Pixabay
Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri