Exceptând sincopa din 2016, când Vlad Voiculescu a încercat depolitizarea conducerii spitalelor de stat, aproape tot timpul numirile de la vârfuri s-au făcut pe criterii pur politice, de rudenie sau interese personale. Fie că vorbim de DSP-uri și până la Spitalul Universitar din București, aproape fără excepție cei de la vârfuri sunt numiți ”din condei”, fără concurs și fără criterii stricte de competență.

Și acest lucru începe să se vadă extrem de bine. La Arad medicii strigă deja cuprinși de disperare că primesc o singură mască de proastă calitate pe TURĂ, când ele trebuie schimbate o dată la 1-2 ore. La Suceava un întreg spital a fost închis și zeci de medici au fost deja infectați. Haos și la spitalul Gerota din Capitală. Iar numărul celor depistați pozitiv este infim – deocamdată, însă sistemul nostru de sănătate, poate cel mai prost din Europa, este deja la pământ.

Și asta în condițiile în care autoritățile ne spun că ”avem de toate”, când, de fapt, avem doar 1361 de ventilatoare care trebuie folosite în tratarea pacienților. Restul, cum le-o fi norocul. Nu sunt nici măcar măști suficiente, ca să nu vorbim de faptul ca (extrem de) multe spitale de stat ar trebui arse și reconstruite, atât de pline de microbi sunt, focare de infecții mortale.

Dar ni se spune că ”avem de toate”. Sună ca un refren cunoscut, nu-i așa?

În condițiile date, toți medicii din prima linie, cei care își pun la propriu viețile în pericol, și lor și familiilor lor, ar trebui să iasă și să denunțe incompetența administratorilor. Să denunțe TOT ceea ce știu în ceea ce privește numirile dubioase din spitale. Să spună, cu subiect și predicat, toate neregulile pe care le văd și le cunosc în sistem.



Avem o șansă enormă acum – aceea de a folosi această criză majoră pentru a SCHIMBA de la rădăcină sistemul de sănătate din România. Spitalele să nu se mai facă doar pe hârtie, în campanie electorală, ci chiar să se construiască. Managerii să fie numiți pe criterii de competență, nu pentru că au pile și relații la PSD sau PNL. Achizițiile să fie făcute nu pentru șpagă, ci pentru că există o necesitate reală.

Iar politicienii, la fel de vulnerabili în fața acestui virus ca oricare dintre noi, sper să conștientizeze cât de mult rău au făcut prin minciunile și promisiunile lor fără substanță, prin jocurile lor tipice mai degrabă unor clanuri de mafioți, nu unor slujitori ai intereselor poporului. Iar dacă nu conștientizează, să îi facem noi să înțeleagă.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri