Colegiul Medicilor din România solicită autorităţilor testarea medicilor cu prioritate, dar şi a fiecărui pacient care ajunge în spital în acest moment, în contextul în care transmiterea coronavirusului este una comunitară, potrivit unui comunicat de presă al Colegiului.

”Cu toate că începând cu discursurile președintelui, Klaus Werner Iohannis, ale premierului, Ludovic Orban, și ale ministrului demisionar, Victor S. Costache, s-a solicitat protecția fizică și biologică a medicilor, constatăm că acest lucru nu se întâmplă încă în totalitate și peste tot, lucru care în opinia noastră trebuie remediat de îndată și necondiționat. Cerem aceasta, în primul rând, pentru securitatea sanitară națională și abia apoi pentru securitatea sanitară a medicilor!”, precizează într-un comunicat Colegiul Medicilor din România.

În acest sens, CMR solicită testarea imediată a tuturor medicilor din țară cu prioritate!

”Solicităm ca pentru fiecare pacient admis în spitale, pentru că acum, cu câteva mici excepții, sunt admise doar cazurile de urgență medico-chirurgicală, să se efectueze testarea indiferent dacă se încadrează sau nu în definiția de caz, aceasta pentru că de acum transmiterea este comunitară”, arată sursa citată, care menționează că aceste două măsuri implementate necondiționat vor preveni evenimente epidemiologice precum cele deja întâmplate în unele spitale din țară.

Totodată, Colegiul Medicilor susține că același lucru va trebui să se întâmple și în ceea ce privește medicina primară, care în mod evident preia multe dintre sarcinile epidemiologice și direct medicale.

Citeste si:
Colegiul Medicilor Bucureşti: Personalul medical nu trebuie ameninţat
Colegiul Medicilor Bucureşti:...

”În acest context, reiterăm solicitarea noastră urgentă ca Ministerul Sănătății, prin Direcțiile de Sănătate Publică, să achiziționeze echipamente și materiale de protecție pentru cabinetele medicilor de familie și de ambulator și să solicite medicilor de familie, așa cum, de exemplu, a făcut Direcția de Sănătate Publică Prahova, necesarul de astfel de echipamente și materiale care să poată fi distribuite medicilor din cabinete”, se precizează în comunicatul de presă.

Colegiul Medicilor din România are, de la începutul epidemiei, canale de comunicare cu guvernanții, cărora le-a pus la dispoziție în timp real toate datele demografice despre numărul medicilor, pe specialități și pe județe, despre numărul și localizarea medicilor pensionary, încă membri ai colegiului, participând astfel la elementul logistic al luptei epidemiologice. De asemenea, CMR este în contact permanent cu membrii săi care ne-au sesizat deja deficiențele de aprovizionare despre care am vorbit.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Citește și
Primul deces în urma infectării cu Coronavirus în rândul personalului medical
Setari Cookie-uri