Trei asociații reprezentative ale industriei farmaceutice cer Parlamentului să supună rapid la vot un proiect de lege care stopează taxa clawback, o taxă specifică industriei și care este colectată la bugetul de stat.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Local American Working Group (LAWG) salută eforturile depuse de către Comisia pentru sănătate și familie alături de Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților pentru rezolvarea crizei medicamentelor din România și pentru asigurarea accesului pacienților români la medicamente.

”În aceste săptămâni de criză am observat cu toții – pacienți, medici, factori politici, reprezentanți ai industriei, mass-media – care este cu adevărat impactul lipsei medicamentelor din piață”, precizează comunicatul de presă citat.

APMGR, ARPIM și LAWG salută progresul făcut de Comisiile de sănătate și buget din Camera Deputaților prin semnarea Raportului Comun pentru PLX 78/2020, care introduce o taxă clawback plafonată și diferențiată: 15% pentru medicamentele produse în România, 25% pentru medicamentele inovative și 20% pentru cele generice. Raportul comun al Comisiilor a fost înaintat către Biroul Permanent, pentru a fi inclus pe agenda plenului Camerei Deputaților.

Aprobarea ar putea duce la oprirea crizei

”Acest progres demonstrează că decidenții politici au înțeles că medicamentele pot fi păstrate în piață prin stoparea creșterii taxei clawback și prin introducerea unui plafon diferențiat. În această perioadă de criză majoră cauzată de pandemia COVID-19, autoritățile au făcut eforturi pentru a asigura medicamentele necesare pe piața din România. Aprobarea unei formule plafonate a taxei clawback poate contribui, și după această criză, la reducere riscurilor privind accesul pacienților la medicamentele de care au nevoie”, transmit producătorii de medicamente.

Citeste si:
Digitalizarea, ”medicamentul” care poate salva industria farma de...
Apolozan, DocProcess:...

Mai mult, producătorii solicită sprijin din partea tuturor partidelor politice parlamentare „Plafoanele aplicabile taxei clawback, aprobate de cele două Comisii prin Raportul Comun, deși rămân printre cele mai mari din Uniunea Europeană, pentru România reprezintă un adevărat progres în normalizarea pieței medicamentelor, păstrarea medicamentelor în piață, păstrarea producției locale și încurajarea de noi investiții, precum și asigurarea accesului pacienților la medicamente.”

Din 2015 și până în prezent au fost retrase din piață în jur de 3.000 de medicamente, inclusiv 20% din numărul total de medicamente originale compensate, principalele cauze fiind taxa clawback în continuă creștere și politica celui mai mic preț european.

Asociațiile APMGR, ARPIM și LAWG solicită Biroului Permanent al Camerei Deputaților includerea cu prioritate pe agenda plenului Camerei Deputaților a acestei inițiative legislative (PLX 78/2020):

„Susținerea membrilor Parlamentului pentru o astfel de măsură este deosebit de importantă, pentru a evita o accentuare a crizei medicamentelor.

Citeste si:
Care sunt cele mai mari companii farma din lume si ce venituri au
Top 10 cele mai mari companii...

Astfel de crize ale medicamentelor au un impact social major și contribuie la afectarea drepturilor pacienților români de a avea acces la medicamente. Este esențial ca partidele parlamentare să conștientizeze că, fără implementarea măsurii de plafonare și diferențiere a taxei clawback, criza medicamentelor se va adânci.

Medicamentele vor continua să fie retrase din piață, alternativele terapeutice fiind aduse în piață la costuri mult mai mari, creând un dezechilibru major al bugetului de medicamente, al mediului de operare și al balanței de import-export”, au transmis cele trei asociații.

Sursa foto: Pixabay

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri