Mini-spitalul de triaj construit de Asociația BAVA pentru Institutul Clinic Fundeni este aproape gata și va fi funcțional până la sfârșitul săptămâni. Pornită cu obiectivul inițial de a strânge 295.000 de lei, campania a reușit să mobilizeze peste 100 de persoane și companii, care au donat, într-o săptămână, aproximativ 495.000 de lei pentru construcția și dotările mini-spitalului

Strângerea de fonduri inițiată de Balkan Association for Vascular Access (BAVA) în beneficiul Institutului Clinic Fundeni a fost o dovadă reală de solidaritate și de acțiune decisivă a românilor. În cele două etape ale strângerii de fonduri au fost colectați 495.000 de lei, față de un necesar estimat de 295.000 de lei. Sumele colectate provin de la un număr de aproximativ 100 de donatori – companii, asociații/fundații și persoane fizice.

Astfel, Institutul Clinic Fundeni a fost dotat cu un mini-spital de triaj alcătuit din 7 containere și utilările aferente, care se adaugă paturilor, ventilatoarelor și monitoarelor ce provin de la Institut. Achizițiile demarate în plus constau în aparatură de decontaminare și sterilizare, un laborator de analize point-of-care, ventilator de transport, videolaringoscop, defibrilator, un aparat de radiologie mobil digital, un ecograf portabil, echipamente de protecție pentru personal, precum și soluții de transport electrice între unitate și centrul de testare.

Retail jobs

Racordarea la rețelele de utilități edilitare și la instalațiile de gaze medicinale este în curs, medicii ATI de la Institutul Clinic Fundeni urmând să definească, împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică București, configurația și circuitele medicale necesare.

Acest mini-spital exterior va găzdui pacienții care ajung de urgență la Institutul Clinic Fundeni și necesită spitalizare în terapie intensivă, adică pacienți critici care trebuie intubați, ventilați mecanic și stabilizați.

În paralel, acești pacienți sunt testați pentru COVID- 19, iar rezultatul testului determină circuitul acestora: cei cu test negativ vor fi admiși pentru tratament în spital, în timp ce pacienții testați pozitiv vor fi îndrumați către spitalele de boli infecțioase sau spitalele de suport COVID desemnate de Ministerul Sănătății.

Citeste si:
Focarele de variola maimuței dau startul cursei pentru producția de...
Focarele de variola maimuței...

Astfel, se asigură protecția optimă atât a pacienților din Institutul Clinic Fundeni, aflați după sau în așteptarea unor intervenții chirurgicale complicate, dar și a medicilor care operează în această unitate de elită, ce deservește Programul Național de Transplant.

Suma necesară construirii spitalului de triaj, strânsă în doar o săptămână de un ONG înființat de medicii de la Fundeni

„Au fost lansate toate achizițiile și așteptăm să înceapă livrările pentru a amplasa aparatele pe poziții. Solidaritatea românilor ne dă curaj și motivație în această luptă în care mini- spitalul de triaj va fi o redută importantă. Gestul vostru va proteja pacienții vulnerabili, cadrele medicale și ne ajută să desfășurăm corect actul medical. Toată stima și mii de mulțumiri pentru sprijin!”, a declarat prof. dr. Dana Tomescu, inițiatoarea proiectului, președintele BAVA și șefa Secției ATI 3 la Institutul Clinic Fundeni.

Citeste si:
Variola maimuței. Ce risc de infectare există la populația generală
Variola maimuței. Ce risc de...

„Strângerea de fonduri a fost o experiență uluitoare; sunt foarte mișcat de cât de repede s-a înțeles utilitatea și de viteza cu care au acționat oamenii. Mă întreb dacă această idee a medicilor de la Fundeni ATI 3 nu ar putea fi replicată la nivel național pentru a evita focarele de infecții intraspitalicești. Aceste unități de triaj pot fi construite foarte repede, containerele fiind produse în România, iar după trecerea crizei pot fi adaptate altor nevoi medicale, inclusiv prin relocare, datorită flexibilității configurației”, a declarat Dragoș Grigoriu, fondator al Tempo Advertising și pionier al pieței de publicitate din România, unul dintre cei care a sprijinit acest proiect prin organizarea strângerii de fonduri și comunicare.

Asociaţia Balcanică de Acces Vascular (BAVA) este o organizaţie non-profit ce are drept scop creşterea calităţii actului medical în România. BAVA a fost înfiinţată de un grup de medici anestezişti de la Institutul Clinic Fundeni în anul 2014 şi de atunci asociaţia s-a preocupat continuu de formarea medicilor anestezişti, dar şi din alte specialităţi înrudite în abordul vascular, resuscitarea cardio-pulmonară şi utilizarea tehnicilor de epurare extracorporeală la pacienţii critici din secţiile de terapie intensivă.

Citeste si:
Cum ne protejăm de arsurile solare în vacanță? Sfaturile unui medic...
VIDEO | Cum ne protejăm de...

Asociația este condusă de prof. dr. Dana Tomescu, șef secţie ATI în cadrul Institutului Clinic Fundeni, prof. dr. Şerban Bubenek, șef secţie ATI la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardio-Vasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” şi dr. Mihai Popescu, șef lucrări, medic specialist la Institutul Clinic Fundeni. Acestora li se adaugă medici renumiţi din domeniul anesteziei şi terapiei intensive care şi-au oferit benevol serviciile şi cunoştinţele acumulate în ani de experienţă medicală de top în vederea educării colegilor din toată ţara.

Sursa foto: Foto: bavainfo.org

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri