Demența are o serie de simptome precum afectarea memoriei, rațiunii, comportamentului, funcției cognitive și personalității. Există mai multe forme de demență, iar mai frecventă este cauzată de boală Alzheimer. Recent, oamenii de știință au descoperit că există un nou tip de demență, asemănătoare bolii Alzheimer. Cercetătorii au reușit să identifice câteva particularități ale așa-numitei demențe LATE, însă sunt necesare studii suplimentare în vederea diagnosticului și tratamentului.

Ce spun cercetătorii

Cercetătorii care au identificat această formă nouă de demență au numit-o demența LATE (limbic predominant age-related TDP-43 Encephalopathy). Se pare că această formă afectează 20% din pacienții cu vârstă de peste 80 de ani și poate apărea în combinație cu boala Alzheimer. Spre deosebire de Alzheimer, boala cauzată de acumularea de proteine tau și amiloid, boala LATE este cauzată de o proteină numită TDP-43. Aceasta se găsește în mod normal în celula nervoasă, însă își poate modifica forma în procesul îmbătrânirii.

Oamenii de știință explică faptul că tratamentele care nu au dat rezultate în ceea ce privește boala Alzheimer ar fi putut fi împiedicate de prezența bolii LATE. De asemenea, boala LATE nu poate fi depistată deocamdată decât prin analiza țesutului creierului după moarte. Cercetătorii caută încă metode de diagnostic al bolii în timpul vieții pacientului. Din păcate, deocamdată nu există un tratament.

La studiu au participat 22 de universități și institute de cercetare din SUA, Marea Britanie, Austria, Suedia, Japonia și Australia. Acesta s-a bazat pe alte cercetări existente în legătură cu boala Alzheimer, cu demență fără semne de Alzheimer și cu bolile legate de proteina TDP-43. Studiul are în vedere semnele clinice ale bolii LATE, efectele acesteia asupra creierului, asupra sănătății publice, metode de diagnostic după moarte și necesitatea cercetărilor în legătură cu această boală. De asemenea, studiul reprezintă o interpretare a cercetărilor anterioare și arată cum trebuie analizată în continuare această boală. Studiul a fost publicat în revista „Brain” în aprilie 2019.

Cum se manifestă LATE

Problema principală în legătură cu boala LATE este că nu poate fi diagnosticată în timpul vieții și nu are tratament. Ba mai mult decât atât, tratamentul pentru Alzheimer ar putea fi ineficient în cazul bolii LATE. Având în vedere asemănarea dintre cele două boli, acestea nu se pot distinge doar prin simptome, care includ:

  • Pierderea memoriei
  • Afectarea judecății
  • Conversație dificilă
  • Probleme de înțelegere
  • Dificultatea de a efectua activități cotidiene
  • Probleme de mobilitate
  • Probleme de concentrare
  • Modificări de comportament și ale stării de spirit.

Simptomele pot varia în funcție de zona afectată a creierului și se pot agrava odată cu trecerea timpului. În cazurile severe, demența este o boală greu de gestionat de către cei din jur. În situațiile extreme, trebuie să știi că există centre speciale de îngrijire a acestor bolnavi, cum este Affinity Life Care.

Diferența dintre LATE și alte tipuri de demență

Principalele diferențe dintre demență LATE și celelalte tipuri de demență constau în factorii care le cauzează, pentru că la nivel de simptome nu există nicio deosebire. Demența LATE este cauzată de distrugerea creierului de către un anumit tip de proteină (TDP-43). În schimb, boala Alzheimer și alte tipuri de demență (demența cu corpi Lewy, demența frontotemporala) sunt cauzate de alte tipuri de structuri și proteine ce afectează celulele nervoase.

Demența vasculară este cauzată de distrugerea nervilor ca urmare a ingustarii unui vas de sânge și reducerii fluxului de sânge oxigenat. Demența poate fi cauzată însă și de o combinație de factori.

Mai mult decât atât, demența apare în general la persoanele cu vârstă de peste 65 de ani. Demența LATE apare la vârste mai mari de 80 de ani. Majoritatea pacienților care suferă de LATE suferă însă și de alte tipuri de demență.

În concluzie, noul tip de demență descoperit necesită studii suplimentare pentru a putea găși metode eficiente de diagnostic și tratament.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/illustrations/neuroni-creier-neuroscience-re%C5%A3ea-3743011/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri