MedLife, liderul pieței de servicii medicale din România, anunță finalizarea studiului privind imunizarea naturală a populației pentru COVID 19. Astfel, rezultatele studiului arată că nivelul de imunizare naturală a populației este foarte mic, sub 2%. ”Până la apariția unui vaccin, este imperios necesar ca populația să păstreze măsurile de distanțare și să respecte întocmai nu numai legislația la zi, dar și toate recomandările autorităților și specialiștilor”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

VEZI MAI JOS INFOGRAFIC CU REZULTATELE STUDIULUI MEDLIFE

Rezultatele finale ale studiului derulat de MedLife arată că din cei 1005 de subiecți testați, cadre medicale și personal auxiliar propriu din 15 orașe în care MedLife operează, au fost identificate pozitiv prin RT PCR 4 persoane, infirmieri și asistenți medicali din București și Arad, cazurile fiind deja făcute publice de către MedLife. Cele 4 persoane detectate pozitiv prin RT PCR au fost confirmate și prin testele serologice. În plus, au fost detectați anticorpii IgG la alte 1,6% persoane din totalul de subiecți testați.

În continuare capitala are cea mai mare pondere în rezultatele studiului, de cca 48%. Orașele Arad, Brașov, Cluj și Sibiu contribuie fiecare cu o pondere de 6 – 16%, în timp ce restul personalului MedLife, testat și intervievat provine din orașe precum Constanța, Craiova, Piatra Neamț, Ploiești, Galați, Brăila, Iași, Pitești, Targoviște și Timișoara.

Retail jobs

Citește și: Studiu MedLife: Cel mai probabil populația nu are imunitate dobândită natural pentru COVID 19. Care sunt soluțiile pentru a putea reporni economia

Nivelul de imunizare naturală a populației este sub 2%. Cum trebuie să ne protejăm

Potrivit reprezentaților companiei, studiul a avut ca obiectiv elucidarea câtorva aspecte importante:

  • nivelul și ritmul de imunizare naturală a populației ținând cont de faptul că alte cercetări din alte state au confirmat existența unui număr semnificativ de pacienți asimptomatici infectați cu SARS-CoV 2 care nu se regăsesc în statisticile medicale oficiale COVID 19;
  • eficiența măsurilor de protecție și a procedurilor de lucru MedLife elaborate și implementate odată cu declanșarea epidemiei și posibilitatea de a le implementa și pentru alte companii cu scopul de a le ajuta să-și reia activitatea în siguranță;
  • evaluarea și validarea metodelor de testare folosite.

Pentru acest studiu au fost folosite în trepte, gradual pentru validare 4 metode de testare: metoda moleculară RT- PCR, considerată gold standard pentru identificarea virusului SARS Cov2, testarea serologică prin metoda Chemiluminiscență (doi producători cu echipamente și kituri diferite: Maglumi, respectiv Yhlo), și testarea serologică prin metoda ELISA, precum și teste rapide pentru determinarea anticorpilor de tip IgM și IgG.

Citeste si:
Studiu | 20% din populația Sucevei a fost imunizată natural pentru...
20% din populația Sucevei a...

Rezultatele studiului ne arată că nivelul de imunizare naturală a populației este foarte mic, sub 2%. Prin urmare, până la apariția unui vaccin, este imperios necesar ca populația să păstreze măsurile de distanțare și să respecte întocmai nu numai legislația la zi, dar și toate recomandările autorităților și specialiștilor. Singura soluție pentru protejarea unei populații fără imunitate în fața acestei infecții este reprezentată de măsurile de izolare și distanțare socială

Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group

De asemenea, faptul că numărul de persoane infectate a rămas în continuare foarte mic în condițiile în care a fost extins eșantionul de la 371 la peste 1000 de cadre medicale și auxiliare reprezintă o dovadă în plus că măsurile de prevenție epidemiologică pe care le-a luat compania în unitățile medicale au funcționat și pot fi replicate.

Citeste si:
Suedia recomandă a cincea doză de vaccin anti-COVID-19 pentru...
Suedia recomandă a cincea...

Vezi și: Medicii stomatologi, pregătiți să redeschidă după 15 mai. Ce măsuri ar putea fi luate în perioada post-covid

MedLife recomandă utilizarea testelor rapide cu mare precauție: numărul de rezultate fals pozitive este relativ mare

”Nu în ultimul rând, acest studiu ne-a ajutat să validăm metodele de lucru. Testarea RT-PCR rămâne gold standard pentru diagnosticul infecției cu virusul SARS Cov 2. În egală măsură, pot fi folosite complementar testele serologice pentru detectarea anticorpilor la COVID 19. Acestea au o precizie și o acuratețe rezonabilă și pot fi folosite cu succes pentru supravegherea epidemiologică pe populații mari pentru evaluarea răspunsului imun ca urmare a infecției naturale și, în corelație cu RT-PCR, pentru stabilirea diagnosticului final. Testarea pentru anticorpi este relevantă mai ales în contextul în care multe persoane infectate sunt asimptomatice și continuă să răspândească virusul fără să știe”, explică Marcu.

Citeste si:
Urmările pandemiei la nivelul sănătății mentale. Politicieni versus...
Urmările pandemiei la nivelul...

Totodată, MedLife recomandă utilizarea testelor rapide cu mare precauție deoarece în baza studiului efectuat numărul de rezultate fals pozitive este relativ mare.

De asemenea, nu recomandăm utilizarea testelor serologice, indiferent de metoda folosită, pentru detectarea anticorpilor, pentru emiterea unui certificat sau pașaport iminunologic deoarece nu oferă garanția imunității pentru COVID 19. Se recomandă ca interpretarea rezultatului să fie făcută în strictă coroborare cu date clinice și epidemiologice și sub rezerva informațiilor încă incomplete privind răspunsul serologic al organismului uman la infecția cu noul coronavirus

Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group

MedLife vrea să extindă studiul privind imunizarea naturală a populației în Suceava

Având ca bază de plecare realizarea acestui studiu, cel mai mare din regiune si unul dintre cele mai mari din Europa, prin patru metode diferite de testare, MedLife își anunță intenția de a extinde studiul către cohorte mai expuse infecției, prima comunitate luată în calcul fiind Suceava, considerat cel mai mare focar de infecție pentru noul coronavirus din România.

Citeste si:
Studiu | Imunitatea la coronavirus durează doar șase luni
Studiu | Imunitatea la...

Citește și: MedLife pune în funcțiune al doilea laborator Real Time PCR, în Sfântu Gheorghe. Face demersuri și pentru al treilea laborator

Prin acest studiu compania își propune să elucideze care este rata de imunizare a populației și, implicit, riscul de infectare în scenariul creșterii numărului de contacte sociale, precum și a mobilității ca urmare a relaxării restricțiilor prevăzute în ordonanța de urgență.

“Desigur, numai autoritățile și Ministerul Sănătătii pot decide dacă acest studiu este oportun și poate fi efectuat în perioada următoare. Credem cu tărie că este important pentru noi ca țară să dezvoltăm soluții autohtone și să reducem dependența de studii importate pentru a fi mai pregătiți la următoarele alerte epidemiologice și nu numai. Studiile locale sunt relevante mai ales în contextul în care comportamentul și atitudinile la nivelul populației sunt diferite de la o țară la alta” a mai declarat Mihai Marcu.

Citeste si:
Pfizer va furniza în regim non-profit medicamente brevetate către...
PREMIERĂ: Pfizer va furniza...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri