Nelu Tătaru: Azi ne-am înscris în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că a înscris România în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID.

„Astăzi ne-am înscris, am avut discuțiile, mâine (miercuri - n.r.) vom avea discuțiile și cu reprezentantul pentru Europa de Est al firmei care face acest vaccin. După cum știți, noi am făcut și o donație în acest sens acum o lună de zile, la nivelul comunității europene, suntem acolo unde există orice demers științific pentru această pandemie”, a declarat Nelu Tătaru.

Cum se obține un vaccin: drumul din laborator către cabinetele medicilor

Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva bolilor infecțioase, care contribuie la salvarea a 2-3 milioane de vieți anual, la nivel global. Datorită vaccinurilor boli precum variola sau poliomielita au dispărut și multe dintre bolile infecțioase, cândva fatale, astăzi nu mai reprezintă o amenințare.

Citește și: Pandemia l-a îmbogățit. Un profesor de la Harvard a devenit miliardar datorită COVID-19

În mod normal, perioada de dezvoltare a unui vaccin este de 12-15 ani. Cu toate acestea, oficialii la nivel global și local vorbesc de un an, un an și jumătate. Estimările vin în urma experienței acumulate deja de companiile farmaceutice și a unei mobilizări fără precedent din partea acestora.

Citeste si:
Când va fi luată decizia privind deschiderea noului an școlar
Nelu Tătaru: Decizia privind...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

Vaccinurile sunt destinate utilizării la persoane sănătoase ca măsură preventivă, de aceea studiile clinice pentru demonstrarea eficacității unui vaccin se concentrează pe confirmarea că acesta poate preveni boala, ceea ce implică necesitatea unui număr mai mare de subiecți decât în cazul studiilor pentru medicamente tradiționale. Înainte ca un vaccin să fie autorizat și adus pe piață, acesta trece printr-un proces lung și riguros de cercetare, urmat de mulți ani de testare pentru a respecta cerințele de reglementare stricte.

Pe același subiect: ANALIZĂ | Vaccinul care ar putea salva acum viața cadrelor medicale din întreaga lume

După faza de testare, vaccinurile trebuie aprobate de agențiile de reglementare, în cazul nostru de Agenția Europeană a Medicamentului, și abia apoi poate ajunge la medici și populație. Monitorizarea siguranţei vaccinurilor este un proces care continuă pe toată durata de viaţă a produsului.

Citeste si:
SUA lansează un test clinic pentru un medicament bazat pe anticorpi...
SUA lansează un test clinic...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri