Rafila: Avem mai multe internări decât externări ale bolnavilor de Covid-19. MS, să scurteze durata de spitalizare pentru alte categorii de pacienți

Peste o săptămână vom ști care este trendul epidemiei de coronavirus în România, acum având un număr mediu de cazuri zilnice dublu față de ultimele 3-4 săptămâni, este de părere medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Epidemiologie şi reprezentant al Românla Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Rafila a spus că sunt mai multe internări decât externări ale bolnavilor de Covid-19 și și-a exprimat speanța că Ministerul Sănătății va scurta durata de spitalizare pentru mai multe categorii de pacienți, astfel încât spitalele să nu fie supraaglomerate.

„Trebuie un trend de două săptămâni ca să apreciem situația. Avem o săptămână de creștere la o medie de circa 265 de cazuri zilnic, o dublare a numărului de cazuri mediu față de săptămânile anterioare. Trebuie să vedem dacă se stabilizează la 350 de cazuri, ceea ce eu sper din tot sufletul, să nu depășim acest prag”, a spus Alexandru Rafila, potrivit G4Media.

Rafila a precizat că al doilea element important este evoluția pe grupe de vârstă și eventuale comorbidități. „Dacă vor fi afectate multe persoane vârstnice, situația poate deveni îngrijorătoare”, a explicat el, referindu-se la presiunea pe secțiile de terapie intensivă.

Te poate interesa și: Spitalele din București, sufocate de pacienți. Medic la Victor Babeș: Nu mai prididim cu internările

Citeste si:
Rafila: Cu siguranţă, în acest an vom purta mască
Rafila: Cu siguranţă, în...

Președintele Societății Române de Epidemiologie a mai menționat că procentul cazurilor pozitive din testele prelucrate este în prezent de 3%, față de 1,5% în urmă cu 3-4 săptămâni.

„Important este ce facem de acum încolo. Controlăm evoluția epidemiei, ne oprim aici sau lucrurile vor evolua și numărul de cazuri va crește. Ne găsim în fața unei probleme de sănătate publică. Trebuie să ne concentrăm să încurajăm oamenii să respecte măsurile de protecție, care pot face diferența dintre o vară acceptabilă și vară agitată din punct de vedere al epidemiei”, a avertizat Rafila.

Citește și: Alexandru Rafila: Vaccinul anti-COVID se va administra repetat, într-un timp relativ scurt

Rafila: Temperaturile estivare nu vor încetini virusul

Alexandru Rafila a subliniat că temperaturile estivale nu vor încetini virusul: „Numărul de cazuri crește în țări cu temperaturi foarte ridicate în această perioadă, ceea ce demonstrează că efectul creșterii temperaturii este minimal, deși mulți sperau chiar să dispară în timpul verii. Nu existau argumente științifice”.

Citeste si:
OMS, bilanț îngrijorător:Ne așteptăm la 100.000 de decese pe zi,la...
OMS, bilanț îngrijorător: Ne...

Te poate interesa și: ”Taxa covid” la stomatolog, o realitate întâlnită printre pacienții români. Câți bani trebuie să scoatem din buzunare pentru o vizită la dentist

Rafila a precizat că este foarte importantă respectarea regulilor de igienă, de distanța și evitarea aglomerației.

Întrebat dacă este de părere că oamenii au mai renunțat la măsurile de protecție, Alexandru Rafila a replicat: „Eu cred că au mai renunțat pentru că au fost și foarte multe mesaje contradictorii legate de veridicitatea datelor. E periculos să creezi falsa impresie că datele furnizate de INSP nu sunt credibile”.

Despre situația din spitale, președintele Societății Române de Epidemiologie a spus: „Se fac mai multe internări decât externări. Sper ca și Ministerul Sănătății, în perioada imediat următoare, să adopte recomandările OMS care să scurteze durata de spitalizare a mai multor categorii de pacienți”.

Citeste si:
Andreea Moldovan (MS): Avem nevoie de protecţia împotriva acestui...
Andreea Moldovan (MS): Avem...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri