UTIL | Cum să vorbești cu copilul tău despre Coronavirus. Șapte sfaturi pe care trebuie să le știe orice părinte

Pandemia COVID-19 a făcut loc emoțiilor puternice precum stres, anxietate, incertitudini, resimțite puternic de copiii de toate varstele. În aceste condiții, cei mici au nevoie să se simtă iubiți și sprijiniți de către părinți, acum mai mult ca oricând, atrag atenția medicii specialiști.

"Mami, când trece virusul?", este una dintre cele mai frecvente întrebări de pe buzele copiilor în această perioadă, întrebare la care nici măcar părinții nu știu încă răspunsul, spun specialiștii de la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Alexandru Obregia".

Astfel, medicii vin în întâmpinarea părinților cu câteva sfaturi utile. Cum să vorbești cu copilul tău despre Coronavirus!

  1. Aflați ce știe deja copilul dumneavoastră! Medicii recomandă utilizarea noțiunilor specifice vârstei. Totodată, este bine să puneți întrebări ținând cont de vârsta copilului. De exemplu, pentru copiii mai mici: "Ai auzit adulții vorbind despre această boală nouă?". Acest exemplu vă oferă șansa să aflați cât de mult știe copilul dumneavoastră deja și să verificați dacă informațiile pe care le are sunt greșite.
  2. Oferiți-i sprijinul și fiți sincer! Modul în care părintele își exprimă propriile emoții negative devine un model pentru copii de a reacționa și de a-și gestiona trăirile.
  3. Oferiți-i posibilitatea să-și împărtășească fricile! Spuneți-i că poate veni oricând la dumneavoastră cu noi întrebări sau să vă vorbească atunci când este îngrijorat. "Aș putea fi eu următorul? Ar putea să mi se întâmple mie acest lucru?" Explicați-i că, în general, copiii nu se îmbolnăvesc la fel de tare ca adulții. Urmăriți știrile cu copiii dumneavoastră, în așa fel încât să puteți filtra ceea ce ei aud și înțeleg.
  4. Explicați copilului că e normal să fiți îngrijorat din când în când! Având în vedere avalanșa de informații promovate de toate mijloacele media, copiii pot percepe viața prin filtrul pericolului și nu mai pot privi lumea în ansamblu. Părinții îi pot ajuta pe copii să facă față acestei situații și să vadă lucrurile diferit.
  5. Concentrați-vă eforturile pentru a-l face pe copilul dumneavoastră să se simtă în siguranță, dar fiți sincer! Nu oferiți mai multe detalii decât trebuie, de care copilul dumneavoastră nu este interesat. De exemplu, dacă întreabă despre închiderea școlilor, răspundeți la întrebare, dar nu oferiți și alte detalii despre Coronavirus, dacă acestea nu își au rostul.
  6. Discutați cu copiii despre noile evenimente! Este important să îl ajutați pe copil să comunice despre știrile pe care le-ar putea auzi. Puneți întrebări: “Ce părere ai despre aceste evenimente?”, „Ce crezi că se poate întâmpla?”. Aceste întrebări încurajează și conversațiile despre alte subiecte decât cele legate de Coronavirus.
  7. Realizează un program zilnic/săptămânal de activități pentru familia ta, pentru copilul tău sau pe care să le puteți face împreună și care să vă facă plăcere. Caută activități potrivite vârstei copilului: desen, exerciții de relaxare prin respirație, exerciții de scriere sau de imagerie.

Mai multe sfaturi pot fi găsite aici.

Citeste si:
CNCAV: Poți face rapelul în România dacă ai făcut prima doză în...
Poți face rapelul în România...

Sursa foto: Unsplash

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri