Medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă de la Spitalul Județean Brașov, face un apel la ministrul Sănătății, prin care cere să fie inițiat un Program Național de evaluare a imunității tuturor pacienților infectați și vindecați de COVID-19. Astfel ei vor putea dona sânge care să fie folosit în tratarea cazurilor grave din întreaga țară.

Dan Grigorescu cere să fie inițiat un Program Național de evaluare a imunității tuturor pacienților infectați și vindecați de COVID-19. Prin testarea gratuită a celor vindecați de COVID-19 se va stabili nivelul de anticorpi specifici.

Acest tratament i-ar ajuta pe cât mai mulți din pacienții cu o evoluție gravă. Obținerea plasmei imune nu poate fi realizată decât în situația în care cunoștem care sunt pacienții care s-au vindecat și și-au dezvoltat imunitate. Ținând cont de faptul că această investigație costă, eu zic că statul român prin Ministerul Sănătății și-ar putea permite să testeze în mod sistematic toți pacienții care au fost infectați și care s-au vindecat.

Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă de la Spitalul Județean Brașov

Medicul a precizat că avantajul pacienților ar fi că cunosc ceva în plus în legătură cu evoluția bolii prin care au trecut. Totodată, ”există posibilitatea ca un număr important de foști pacienți să poată dona plasmă în măsura în care și-o doresc”.

Cum funcționeză tratamentul cu plasmă de la oamenii vindecați

”Este folosită plasma foștilor bolnavi, în situația în care aceștia dezvoltă anticorpi. Dacă de la mai mulți pacienți s-ar putea preleva plasmă, s-ar crea un concentrat care, injectat pacienților aflați în stare gravă, poate să lupte direct cu boala”, a precizat dr. Dan Grigorescu.

"Eu asta aș face, domnule Ministru al Sănătății! Alexandre Eram este ultimul pacient infectat cu SARS-COV-2 despre care s-a aflat public că a beneficiat de terapia cu plasmă hiperimună ('transfuzie cu plasmă' - vezi declarația soției lui, Andreea Esca). Penultimul în acest șir de pacienți tratați astfel (și recunoscuți oficial) ar fi ÎPS Pimen al Sucevei și Rădăuțiului...", îi transmite Dan Grigorescu ministrului Sănătății.

Vezi și: Andreea Esca, primul interviu despre starea ei de sănătate

”Un simplu cetățean ar trebui sa înțeleagă că acest tip de terapie se adresează tuturor cazurilor grave, nu doar personalităților. Dar oare există suficientă astfel de plasmă pentru toți cei care ar avea nevoie?

Nu prea, din moment ce, pornind de la cele două exemple de mai sus, se califică pentru acest tratament măcar pacienții între 50-90 ani, fie ei sănătoși și cu viață sportivă, fie ducând în spate o căruță de boli cronice… Deci foarte mulți! Și atunci, de unde atâta plasmă?”, a scris medicul pe pagina de Facebook.

Descoperirea fiecărui nou subiect având posibilitatea de a deveni donator de plasmă nu trebuie ratată

Acesta explică în continuare că cea mai bună investiție la acest moment ar fi într-un program prin care sa fie identificați potențialii donatori.

Te poate interesa și: România aruncă o treime din sângele donat din cauza lipsei aparaturii adecvate și a acreditării centrelor de transfuzii

”Eu rumeg la această idee de dinainte de ‘momentul Eram-Esca’, însă abia acum consider că ar exista receptivitate la ea, odată ce s-a pornit acest val de emoție publică.

Domnule ministru Tătaru, în acest context, vă rog public să declanșați mecanismul instituțional de care dispuneți în calitate de Ministru al Sănătății pentru a iniția un Program Național de evaluare a imunității tuturor pacienților infectați și vindecați de Covid-19, prin TESTAREA GRATUITĂ pentru aceștia a nivelului de anticorpi specifici.

Știu, costă! Știu, procentul de pacienți vindecați și care au dezvoltat imunitate este relativ mic (cel puțin așa demonstrează studiile cele mai recente în domeniu)! Dar descoperirea fiecărui nou subiect având posibilitatea de a deveni donator de plasmă nu trebuie ratată. Pentru că dă o șansă unui alt nefericit afectat de această boală pervers de necunoscută încă!”, mai spune acesta.

Medicul dezvăluie că și el a fost infectat cu COVID-19 și spune că s-ar înscrie benevol în program, dacă el ar exista.

”Eu asta aș face, domnule Ministru! Știm amândoi, și eu, și dumneavoastră, că puteți pune în aplicare propunerea mea în scurt timp. Puteți porni chiar de la mine. Eu, din postura de medic infectat și vindecat, mă ofer să mă înscriu benevol în acest viitor program, în beneficiul viitorilor pacienți gravi.

Ca să termin într-o notă auto-ironică, declar că v-am facut această propunere doar pentru a avea și eu un avantaj: voi economisi câteva sute de lei dacă nu voi mai fi nevoit să plătesc vreunui laborator costul acestei investigații. Ce ziceți? You’re in?”, conchide medicul de la Brașov.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri