După ce România a trecut joi de pragul psihologic de 1.500 de cazuri pe zi, astăzi, 28 august, am înregistrat 1.318 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. Începutul anului școlar ar putea să aducă o creștere a numărului de cazuri, ”pentru că va fi o diseminare, mai ales din partea copiilor spre adulți. Însă pe noi ne interesează să nu fie un număr foarte mare de cazuri severe”, adaugă dr. Egidia Miftode, medic infecționist la Spitalul Sf. Parascheva din Iași. Medicul atrage atenția că asimptomaticii trebuie să fie recunoscuți din timp astfel încât să nu permită transmiterea.

”Pot să vă spun că există risc foarte mare să crească numărul de cazuri”, a declarat pentru wall-street.ro Prof. Univ. Dr. Egidia Gabriela Miftode, medic primar boli infecţioase la Spitalul Sf. Parascheva din Iași. Evoluția epidemiologică este îngrijorătoare, dar, dacă lumea înțelege, am putea măcar să rămânem pe acest platou în care am fost până acum, ”dar cel mai bine ar fi ca numărul cazurilor să scadă”, atrage atenția medicul.

Începutul anului școlar ar putea să aducă o creștere a numărului de cazuri, ”pentru că va fi o diseminare, mai ales din partea copiilor spre adulți. Însă pe noi ne interesează să nu fie un număr foarte mare de cazuri severe”, adaugă Dr. Miftode.

Medicul atrage atenția că asimptomaticii trebuie să fie recunoscuți din timp astfel încât să nu permită transmiterea.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva" Iaşi este plin, având o dinamică relativ rapidă. ”Adică în momentul în care se externează 2-3 pacienți imediat se ocupă locurile”, a explicat sursa citată.

România se confruntă cu mai multe forme medii spre severe, în viziunea medicului infecționist. ”În general avem mult mai multe forme medii. Spitalul fiind plin, noi nu îi internăm pe cei cu forme ușoare. Din ceea ce vedem acum, este clar că sunt forme medii și severe. Poate se adresează acești pacienți mai repede, iar cei care nu au simptome sau simptome ușoare rămân acasă și nu se testează”, a precizat medicul infecționist.

Cei care poartă masca pot să fie conștienți că se apară pe ei. Noi știm că toată lumea va fi protejată dacă poartă mască.

Prof. Univ. Dr. Egidia Gabriela Miftode – medic primar boli infecţioase

Dr. Miftode spune că se așteaptă să fie optimistă abia în 2021, spre vară, când la orizont poate va apărea și un vaccin.

”Când aveam puține cazuri, atunci am fost foarte optimiști, însă nu a ținut foarte mult pentru că ne-am confruntat cu această creștere și acum chiar nu avem motive, la 1.500 de cazuri cât am văzut ieri. Eu mă aștept să fiu mai optimistă la anul, spre vară posibil, pentru că la orizont poate va apărea și un vaccin”, a explicat medicul de boli infecțioase.

Cu toate acestea, sursa citată atenționează că, chiar dacă va ieși pe piață un vaccin, imunitatea nu pare să fie una foarte consistentă.

”Nu o să ne așteptăm la durate foarte lungi ale imunității susținute. Noi tot sperăm dar până a avea aceste rezultate trebuie să fim foarte prudenți, fiecare să fie prudent pentru el însuși dar și pentru cei din jur”, a conchis medicul.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri