Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara propun ”plămânul artificial” pentru tratarea leziunilor grave ale aparatului respirator. Dispozitivul, cu o structură asemănătoare cu a alveolelor pulmonare, este folosit şi în cazul pacienţilor cu COVID-19.

Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș” din Timișoara au anunţat că bolnavii aflați în stare gravă în Secția de Terapie Intensivă, au o șansă în plus în cazul tratamentului împotriva bolilor care produc leziuni grave ale plămânului.

Şi asta datorită ECMO (Extracorporeal Membrane Oxygenation) sau “plămânului artificial”, așa cum este numit dispozitivul care asigură eliminarea bioxidului de carbon din organism și oxigenarea sângelui.

Cum funcționează plămânul artificial

Structura acestuia este asemănătoare cu a alveolelor pulmonare și suplinește funcția plămânului atunci când aceasta este afectată. Leziunile grave ale plămânului nu permit funcționarea normală a acestuia. Astfel, activitatea organului respirator este preluată de acest aparat special.

Medicii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș din Timișoara au decis folosirea oxigenării extracorporale cu membrană, a “plămânului artificial” și în cazul pacienților cu forme severe de Covid 19.

Plămânii sunt afectați într-o poporție mai mare de 70-80%

“Plămânul artificial este o soluție disperată. Plămânii sunt afectați într-o poportie mai mare de 70-80%, iar organismul nu reușește să facă față. Noi încercăm să punem plămânul în repaus, astfel încât el să își revină, urmând ca treptat să facem switch-ul între „plămânul artificial” și plămânul pacientului”, spune Ciprian Gîndac, medic primar ATI Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.

Dispozitivul ECMO, ce se folosește, de regulă, în cazul pacienților intubați, preia sângele neoxigenat din organism prin vena femurală, îl trece printr-o turbină prevăzută cu membrane oxigenatorii, iar apoi este transportat înapoi în organismul pacientului prin vena jugulară. Perioada de conectare la “plămânul artificial” poate să ajungă şi la 30 de zile, se arată în comunicatul Spitalului de la Timişoara.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara dispune de două asemenea aparate care sunt folosite în prezent în cazul pacienților internați în Secția de Terapie Intensivă cu forme severe de infecție cu noul coronavirus.

Sursa foto: Vadym Stock / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri