22 Septembrie 2020

Dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist: E posibil să vedem o scădere a cazurilor după 15 octombrie



România a depășit 110.000 de cazuri, înregistrând alte 1.059 în ultimele 24 de ore. Așteptările autorităților, dar și ale cadrelor medicale nu mai sunt la fel de optimiste ca la începutul verii, cu atât mai mult cu cât orașele Europei se închid din nou, treptat. Dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a declarat că o eventuală scădere a numărului de cazuri vom putea vedea după 15 octombrie.

Luna septembrie este una cu multe evenimente, deschiderea restaurantelor, începutul de an școlar, dar și desfășurarea alegerilor electorale. Toate acestea favorizează factorii răspândirii coronavirusului, mai ales dacă regulile de protecție nu sunt respectate. Nici octombrie nu rămâne mai prejos, aducând cu el începutul de an universitar, iar Capitala, care este în continuare fruntașă la numărul de noi cazuri raportat zilnic, va reuni și mai mulți oameni.

În acest context, dr. Carmen Dorobăț așteaptă un echilibru al raportărilor autorităților în jurul datei de 15 octombrie, la două săptămâni de la întoarcerea studenților în facultăți și cămine.

”Mă aștept la o scădere a numărului de cazuri sau, mai degrabă, la un echilibru în ceea ce privește raportările la două săptămâni de la 1 octombrie. După întoarcerea studenților în unitățile universitare și în cămine vom asista la un balans favorabil al evoluției epidemiologice”, a declarat dr. Dorobăț, pentru Wall-Street.ro.

Testarea în masă, o soluție?

În contextul menținerii unui număr ridicat al noilor infectări cu COVID-19, testarea în masă este din ce în ce mai vehiculată ca fiind soluția care va împiedica răspândirea noului virus.

Ei bine, dr. Dorobăț contrazice acest aspect, mai ales în cazul României.

”Testarea în masă este dificil de realizat fizic, dar și financiar. Aceasta impune niște costuri mari, iar organizarea trebuie făcută foarte atent. Însă cred cu tărie că ar ajuta foarte mult o orientare a testării. Mai exact, ar trebui testați cei în vârstă, dar și cei care, la un moment dat, devin potențiali purtători, cum ar fi profesorii sau cei care se întorc din concedii”, a explicat dr. Dorobăț.

Ce a dus la peste 100.000 de cazuri în România

Întrebată de ce a ajuns România să cumuleze peste 110.000 de cazuri, dr. Dorobăț acuză nu doar nerespectarea regulilor de protecție, ci și desfășurarea anchetelor epidemiologice.

”Nerespectarea regulilor de protecție a fost doar unul din factorii care au adus România la această situație epidemiologică. Trebuie să luăm în calcul și dificultatea și întârzierea cu care anchetele epidemiologice s-au desfășurat. Iar când spun asta, mă gândesc, în primul rând, la lipsa de onestitate a oamenilor privind contacți pe care i-au avut, locurile în care au fost sau simptomele pe care le resimt”, a explicat dr. Dorobăț.

Nu în ultimul rând, medicul infecționist a făcut apel către români pentru respectarea normelor de protecție, deoarece acestea sunt cele pe care nu doar România le-a impus, ci sunt cele pe care toate vocile științei mondiale le-au declarat ca fiind principala modalitate de combatere a infecțiilor respiratorii.

Până astăzi, 22 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 114.648 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 92.169 de pacienți au fost declarați vindecați.



Citeste si