O nouă rundă de infectări duce România în pragul de 80.000 de cazuri. Cu o scădere a numărului de noi infectări, cauzată de perioada sfârșitului de săptămână, țara noastră menține linia roșie la nivelul secțiilor de Terapie Intensivă, cu 494 de pacienți internați. Dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a declarat că ”ne aflăm pe un platou, cu sute de cazuri în weekend, dar cu peste 1.000 în cursul săptămânii”. Nu este un platou care să ne bucure, cu atât mai puțin cu cât urmează și începerea anului școlar, care aduce un plus riscului epidemiologic din România.

”Ca medic infecționist, viziunea mea asupra situației epidemiologice din România este clară. Ne aflăm pe un platou, cu o pozitivitatea de ordinul sutelor la nivel de weekend, iar în zilele de marți, miercuri și joi, înregistrăm peste 1.000 de cazuri. Nici vorbă de o scădere, ne aflăm pe un platou care nu ne bucură, mai ales că se apropie începutul anului școlar”, a declarat dr. Carmen Dorobăț, pentru wall-street.ro.

În acest sens, medicul infecționist a mai spus că până nu vom reveni la ordinul sutelor, din punct de vedere al numărului de cazuri, și în timpul săptămânii, a vorbi despre o scădere reprezintă o utopie.

”Nu ne putem aștepta la o revenire la normalitate prea curând. În plus, va fi o revenire treptată. Putem vorbi despre o apropiere de normalitate, în momentul în care vom avea un vaccin, iar acesta să fi fost administrat unei bune părți din populație. Doar așa ar putea fi redus riscul epidemiologic în România”, a declarat medicul infecționist.

Vezi și: EXCLUSIV | Dr. Carmen Dorobăț: Până când nu vom avea un număr de infectari din trei cifre nu putem vorbi de optimism

494 de pacienți în ATI

Situația pacienților din ATI reprezintă etalonul rezistenței sistemului românesc de sănătate în fața virusului. Deși există fluctuații, numărul celor internați la ATI rămâne în jur de 500.

Dr. Carmen Dorobăț explică faptul că această medie este dată de forma severă a bolii, manifestată la acești pacienți, a căror internare durează mai mult de 10 zile.

”Era de așteptat ca numărul pacienților din ATI să fie unul mare. Cei internați pe secțiile de Terapie Intensivă au forme grave ale bolii, un procent 5% din ce raportăm zilnic, cu aproximație. Externările din ATI ale acestor pacienți pot avea loc într-un sens sau altul, iar forma gravă pe care o au ne împiedică să îi externăm rapid”, mai spune medicul infecționist.

14 septembrie, punctul culminant al evoluției epidemiologice în România

Dr. Dorobăț a atras atenția și asupra deschiderii școlilor, insistând asupra faptului că împiedicarea răspândirii viruslui va fi un efort comun, care implică părinții, copiii, autoritățile școlare, dar și medicul de familie.

E imperios necesar ca medicul de familie să consilieze familiile care nu dețin aceste informații medicale, dar și să evalueze corect starea de sănătate a copilului.

”Mai mult ca sigur vom înregistra creșteri ale numărului de noi cazuri odată cu deschiderea școlilor. Însă, pentru a împiedica o creștere exponențială, e nevoie de un efort comun al mai multor părți implicate. Pentru început, e vorba despre respectarea regulilor de protecție, pornind de la purtarea corectă a măștii de protecție. În plus, pe lângă părinți și profesori, un alt rol important îl deține medicul de familie. E imperios necesar ca medicul de familie să consilieze familiile care nu dețin aceste informații medicale, dar și să evalueze corect starea de sănătate a copilului. Apoi, implicații mai sunt și medicul din școală, dar și asistentul medical care trebuie să verifice respectarea normelor de protecție”, a explicat dr. Carmen Dorobăț.

Încă un lucru asupra căruia dânsa a insistat este verificarea menținerii distanțării sociale între copii, chiar și în recreații.

Alegerile electorale, un pericol mai mare decât deschiderea școlilor?

Un alt subiect fierbinte al perioadei pe care o traversăm este, în afara temperaturilor ridicate, desfășurarea alegerilor electorale locale, pentru care autoritățile se pregătesc continuu.

Dr. Carmen Dorobăț a declarat că, atâta timp cât se mențin regulile de protecție, desfășurarea alegerilor nu ar trebui să reprezinte un pericol major de infectare. Însă această decizie aparține și evaluatorului epidemiologic din regiune.

”O creștere exagerată a numărului de cazuri ar fi generată de existența unui colectiv într-un spațiu închis, cu un număr de oameni mai mare decât este permis, iar grupul cu pricina să nu poarte masca de protecție. Nu cred că lucrurile vor avea loc în acest mod, prin urmare, cu purtarea corectă a măștii, menținerea distanțării sociale, dar și dezinfectarea frecventă a spațiului, nu ar trebui să existe probleme”, a mai spus dr. Dorobăț.

Până astăzi, 24 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 79.330 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 35.517 pacienți au fost declarați vindecați și 9.574 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 825 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri