România se apropie vehement de 120.000 de cazuri, înregistrând, în ultimele 24 de ore, un total de 119.683 de noi infectări. Cu alte peste 1.600 de cazuri raportate, țara noastră lucrează la foc continuu pentru menținerea pandemiei sub control. Reușește? Din păcate, România face față cu greu fluxului permanent de pacienți, cu atât mai mult cu cât medicii avertizează asupra menținerii unui număr ridicat de pacienți în ATI. Dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, este de părere că urmează o perioadă de foc pentru sistemul medical românesc.

Contactat de wall-street.ro, medicul infecționist a declarat că avem câteva concluzii simple ale acestei săptămâni, după cum urmează:

  • ne confruntăm cu o creștere a numărului de cazuri, având consecutiv peste 1.600 de noi infectări,
  • sunt 508 pacienți în ATI, ca urmare a numărului mare de persoane nou diagnosticate,
  • mortalitatea este de peste 50%.

Ne așteaptă zile cu peste 500 de pacienți în ATI și cu o mortalitate la fel de ridicată.

Dr. Dorobăț pune toate aceste lucruri pe seama mai multor factori, cum ar fi redeschiderea școlilor, dar și a restaurantelor, teatrelor și sălilor de cinema, însă dânsa mai adaugă încă un apect foarte important.

”Creșterea constantă a numărului de cazuri, care ne îngrijorează, este generată de intensa mediatizare a nerespectării regulilor de protecție. Sunt trei reguli simple, care nu sunt greu de pus în practică, însă grupurile de pe rețele de socializare și protestele împotriva măștii de protecție au dus la ceea ce asistăm în prezent: o presiune imensă pusă pe sistemul de sănătate. În plus, aceste discuții ne discreditează și pe noi, cadrele medicale. Nu este vorba despre nicio DICTATURĂ MEDICALĂ, sunt trei reguli simple, pe care le aplicăm în cazul tuturor infecțiilor respiratorii”, a explicat dr. Dorobăț.

Sunt unii care pot și respectă regulile de protecție, însă sunt și unii care nu vor. Și, din păcate, numărul mare de cazuri ne spune că cei care nu respectă regulile sunt și ei mulți și îi infectează pe alții.

În plus, dr. Dorobăț a precizat că vom asista la o creștere în perioada următoare, prin urmare premisele unei scăderi a numărului de infectări se sting treptat.

”Ne așteptăm la o creștere, chiar la o creștere mare, dacă regulile de protecție nu vor fi respectate. Iar dacă vom ajunge la 2.000 de pacienți nou diagnosticați pe zi vor fi foarte greu de gestionat activitatea medicală și managerierea locurilor în ATI. Nu tratarea impune probleme, ci resursa umană care ar urma să îngrijească bolnavii de COVID-19”, a mărturisit medicul infecționist.

Până astăzi, 25 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 119.683 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.629 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. În plus, 508 persoane sunt internate la ATI, acesta fiind cel mai mare număr de la începutul pandemiei în România.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri