România a depășit pragul psihologic de 2.000 de cazuri pe zi, cumulând 129.658 de infectări cu noul coronavirus. Creșterea cazurilor se reflectă la nivelul întregii țări, cu precădere în regiunile care au raportat peste 100 de cazuri în ultimele 24 de ore. Principala consecință a exploziei de cazuri de coronavirus este dată de lipsa paturilor din spitalele suport COVID, medicii fiind nevoiți să transfere pacienți către alte unități medicale. ”Nu vom vedea nicio scădere a numărului de noi cazuri în următoarea lună”, mărturisește dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Încă de săptămâna trecută, dr. Dorobăț avertiza asupra creșterii cazurilor, în special asupra numărului de pacienți din ATI, România raportând un maxim de 1.700 de cazuri zilnic. Boom-ul de 2.000 de cazuri era prevăzut, dar nu așteptat atât de curând, prin urmare România a suferit un șoc odată ce numărul de teste de COVID-19 a crescut.

Dr. Dorobăț revine asupra numărului de pacienți din ATI și insistă asupra creșterii acestuia în următoarele două săptămâni.

Vom ajunge la aproximativ 700 de pacienți internați în secțiile de Terapie Intensivă, în următoarele două săptămâni, adică ne apropiem de maximul pe care îl avem la nivel național.

Medicul infecționist pune creșterea numărului de cazuri pe seama socializării generate de debutul anului școlar, socializare care s-a realizat fără respectarea normelor de protecție.

Astăzi începe și anul nou universitar. Mă rog să nu depășim 2.500 de cazuri pe zi.

Cât despre situația din Iași, dr. Dorobăț mărturisește că pe 30 septembrie nu mai aveau niciun loc liber în spital, iar pe 1 octombrie au reușit să elibereze trei paturi, deoarece au fost externați trei pacienți.

În Iași ne confruntăm cu o creștere de aproximativ patru zile. E un record pentru această perioadă de timp.

În România există aproximativ 1.100 de paturi la ATI, în jur de 170 de pacienți fiind conectați la ventilatoare. În total, în unitățile spitalicești sunt internați 7.617 pacienți. Nu în ultimul rând, numărul pacienților infectați activi (număr total de infectări minus pacienții vindecați și cei decedați) este de 20.802.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri