Dr. Adrian Marinescu: Nu ne așteptam la cifre așa de mari pe parcursul verii

România a înregistrat un nou record al numărului de noi cazuri de coronavirus și anume, peste 1.760 de infectări în ultimele 24 de ore. Respectarea regulilor de protecție nu mai este o prioritate pentru cei mai mulți dintre noi, iar la aceasta se adaugă și alți factori, care grăbesc răspândirea COVID-19 pe teritoriul țării. Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş”, a declarat că pentru a menține lucrurile sub control, în spitale se lucrează la capacitate maximă. În plus, acesta susține că ”nimeni nu se aștepta la asemenea cifre mari în lunile de vară”.

În continuare, România se confruntă cu o creștere constantă a numărului de noi cazuri de coronavirus. Teoria bulgărelui de zăpadă este ceea ce definește evoluția epidemiologică în țara noastră. Prin urmare, persoanele infectate, care sunt în număr mare, au intrat în contact cu mulți alți, pe care i-au infectat sau nu sau care sunt asimptomatici.

Dacă numărul de pacienți infectați va crește, lucrurile vor deveni mai complicate.

”Avem o creștere constantă, dar nu una explozivă, ceea ce ne face să ne păstrăm calmul. Însă trebuie să ținem cont că am ajuns în această situație din cauza unui cumul de factori, cum ar fi: întoarcerea oamenilor din concediu, începutul anului școlar, deschiderea restaurantelor, a teatrelor, dar și a sălilor de cinema. Fiecare factor a avut o influență mică, însă împreună au dus la o răspândirea mai rapidă a virusului”, a explicat dr. Marinescu.

Citește și: Dr. Adrian Marinescu: Urmările deschiderii școlilor se vor vedea la 1 octombrie

Citeste si:
Avertismentul unui infecționist: Numărul de infectări va continua...
Avertismentul unui medic...
Citeste si:
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
Cele mai bune surse...

Peste 300 de cazuri în București

Medicul infecționist mărturisește că numărul mare de cazuri raportat pentru București se resimte și în cadrul unității spitalicești în care se află. În plus, cele 300 noi infectări înregistrate în ultimele 24 de ore determină ca spitalele COVID din Capitală să lucreze la capacitate maximă.

Nu ne așteptam la asemenea cifre mari pe parcursul verii, credeam că ne vom confrunta cu aceste creșteri în timpul sezonului rece.

”Consider că, pentru moment, avem lucrurile sub control, însă lucrăm la capacitate maximă. Numărul mare de cazuri pe care Bucureștiul îl înregistrează constant pune o mare presiune pe secțiile ATI ale spitalelor COVID și nu numai”, mai spune dr. Marinescu.

În plus, acesta a insistat asupra echilibrului pe care medicii au reușit să îl mențină la nivelul secțiilor de Terapie Intensivă, numărul pacienților internați rămânând în jurul a 500, adică aproximativ jumătate din capacitatea națională de paturi din ATI.

Citeste si:
Medic ATI: După 20 octombrie, TOATE paturile din ATI vor fi ocupate
Medic Terapie Intensivă: După...

Luna septembrie este problematică la nivel european.

Când vom înregistra o scăderea a numărului de cazuri în România?

Cu toții așteptăm acea veste bună, care să ne anunțe că răspândirea noului virus se află în involuție în România. Însă acel moment este mai departe decât am ne-am fi imaginat. În plus, dr. Marinescu avertizează că evoluția epidemică din România este determinată și de situația prin care trec și celelalte state europene.

Vezi și: Dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist: E posibil să vedem o scădere a cazurilor după 15 octombrie

E foarte greu de estimat momentul în care nu vom mai depăși 1.000 de cazuri pe zi.

Citeste si:
Brigitte Macron se autoizolează după contactul cu un pacient cu...
Brigitte Macron se...

”Nu cred că vom înregistra creșteri importante nici la început de octombrie, când avem deschiderea anului universitar. Însă va trebui să ne așteptăm la o expansiune a numărului de cazuri la începutul noului an. Sezonul rece va debuta undeva în noiembrie, iar lucrurile vor deveni mai dificil de controlat, deoarece ne vom confrunta cu complicații în cazul manifestării COVID-19”, a adăugat medicul.

Pe teritoriul României au fost confirmate 116.415 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 93.558 de pacienți au fost declarați vindecați.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri