Începând cu luna iulie, pandemia a luat avânt în România. Peste 1.000 de cazuri au fost raportate zilnic, excepție făcând weekend-ul sau zilele de luni, acest lucru fiind determinat de o scădere a efectuării testelor. Din ceea ce cadrele medicale avertizează, aproximativ 50% din testele efectuate sunt făcute la cerere, având în vedere perioada concediilor. Astfel, România a trecut prin încă o săptămână de foc, însă față de începutul lunii august poate fi observată o mică scădere. wall-street.ro a făcut un rezumat al cifrelor săptămânii în curs, pe care îl puteți regăsi în materialul de mai jos.

Cu un total de 78.505 cazuri de coronavirus în țară, România se apropie vertiginos de prognoza de la începutul lunii, prin care, în luna septembrie, ar trebui să atingem acel milion de infectări. Cadrele medicale și autoritățile avertizează continuu asupra trendului crescător, pe care nu reușim să îl domolim.

Dacă săptămâna 3-9 august cumula 8.582 de cazuri noi, urmată de săptămâna 10-16 august, cu 8.693 de infectări, săptămâna încă în curs ne aduce un total de 8.044. Cu un început timid, cu numai 733 de cazuri, dar și un sfârșit de săptămână la fel de timorat, cu 961 de infectări, săptămâna a adus și un record al infectărilor și anume, 1.409 de pacienți nou diagnosticați (ziua de 19 august).

Se poate observa o ușoară scădere a cazurilor cumulate de-a lungul ultimelor șapte zile, însă analiza noastră pune acest aspect în baza reducerii testării la cerere. Ne apropiem de finalul sezonului estival, iar mulți dintre turiștii români au renunțat la a mai ieși din țară pentru vacanță. Pe de o parte, restricțiile de circulație din destinațiile turistice din străinătate au îndepărtat românii, iar pe de altă parte, mulți dintre noi au văzut un pericol în a călători în afara granițelor românești.

Peste 3.000 de decese

România a depășit și pragul psihologic de 3.000 de decese, săptămâna în curs cumulând 281 de pacienți care nu au rezistat în fața coronavirusului.

Retail jobs

Ceea ce este de menționat și care ne atrage atenția rezidă în numărul tot mai mare al pacienților care nu au prezentat comorbidități, mai exact, un total de 12 pacienți în această săptămână.

Vezi și: Dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist: Testele efectuate ne arată doar un vârf de aisberg

În acest sens, se adeverește avertismentul medicilor, conform căruia virusul a suferit mutații, iar unii dintre noi dezvoltă forme foarte grave.

500 pacienți în ATI

Nu foarte îmbucurătoare a fost și situația pacienților din ATI, care se menține în apropierea valorii de 500. În ciuda așteptărilor tuturor, care speră ca weekend-ul să mai aducă o oarecare relaxare, pe 22 august (sâmbătă) a fost înregistrat recordul absolut în secțiile de Terapie Intensivă, 504 pacienți internați.

Citeste si:
România, în scenariul verde. Bucureștiul a ajuns la incidența de...
România, în scenariul verde....

Citește și: Dr. Adrian Marinescu: Probabil avem de 10 ori mai mulți infectați decât cei raportați zilnic

Cifrele de astăzi arată o scădere cu până la 24 de pacienți la ATI. Deși ne încearcă o notă de optimism, trebuie să fim realiști și să constatăm că o parte din aceștia se regăsesc printre cei anunțați ca fiind decedați.

De la 6.000 la 25.000 de teste

Numărul cazurilor din România, ca și în alte state, este puternic influențat de numărul de teste efectuat. Pornind de la 6.390 de testări, anunțate pe 17 august, încheiem săptămâna cu 13.274 de teste efectuate.

Te poate interesa și: FOTO REPORTAJ | Cum se desfășoară o testare COVID-19 la Regina Maria

Citeste si:
Masca în spații deschise devine obligatorie și în Brașov
Masca în spații deschise...

Primul loc al săptămânii în ceea ce privește testele este dat de 21 august, când au fost raportate 25.363 de testări. Codașul săptămânii este, bineînțeles, ziua de luni, cu 6.390.

În total, în săptămâna 17-23 august au fost efectuate 137.937 de testări. Din acestea, așa cum am notat mai sus, 8.044 au reieșit pozitive.

Nu uita și de: CIFRE OFICIALE COVID-19 | România are una dintre cele mai scăzute rate de testare

Nu în ultimul rând, avertismentul cadrelor medicale, dar și al autorităților vizează respectarea normelor de protecție, cum ar purtarea măștii de protecție și păstrarea distanței sociale. Acesta este singurul mod prin care vom putea obține un relativ echilibru până la începerea școlilor, pe 14 septembrie.

Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri