România se apropie de 75.000 de cazuri, cu o medie de aproximativ 20.000 de teste pe zi. Cu toate acestea, cadrele medicale insistă asupra faptului că e nevoie de o mai mare capacitate de testare, pentru a controla focarele active. ”Testele efectuate până acum ne arată doar un vârf de aisberg”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”, pentru wall-street.ro.

Dr. Valeriu Gheorghiță a declarat că la un caz confirmat sunt între cinci și zece alte cazuri nedepistate încă. Astfel, ne îndreptăm spre cel puțin de 10 ori mai mult din populația generală care este infectată, fără să știe acest lucru.

”Aceasta este principala cauză pentru care încă raportăm peste 1.200 de cazuri pe zi. Suntem într-un context care funcționează după principiul bulgărelui de zăpadă”, a adăugat dr. Gheorghiță.

Citește și: Dr. Adrian Marinescu: Probabil avem de 10 ori mai mulți infectați decât cei raportați zilnic

Medicul infecționist a mai spus și că este foarte important ca oamenii să respecte normele simple, care pot reduce masiv infectarea. Masca de protecție este cea mai importantă barieră în calea noului virus, alături de igiena personală și distanțarea fizică.

Vezi și: FOTO REPORTAJ | Cât de AGLOMERATE sunt stațiunile montane din România

Noi restricții ar ajuta la reducerea numărului de cazuri?

În mod cert, restricțiile impuse până acum nu au fost respectate în totalitate și cu atât mai puțin, de către toți românii. La aceasta se adaugă anchetele epidemiologice greoaie, dar și apariția unor noi focare.

Dr. Valeriu Gheorghiță spune că introducerea unor noi restricții nu ar fi de bun augur.

”Nu cred că noi restricții ar rezolva problema. Acestea vor controla, doar pe moment, evoluția epidemiologică. La relaxare, după cum avem exemplu deja, ne vom confrunta cu un număr crescând de noi cazuri”, spune medicul.

Însă acesta oferă alte două opțiuni importante, pentru împiedicarea răspândirii virusului. Pe de o parte, este vorba despre respectarea regulilor de prevenție, iar pe de altă parte, este vorba despre creșterea capacității de testare.

Te poate interesa și: FOTO REPORTAJ | Cum se desfășoară o testare COVID-19 la Regina Maria

”Avem nevoie de o strategie corectă, plecând de la ceea ce avem în momentul de față. Este adevărat că România a făcut un efort uriaș în ceea ce privește numărul de teste, crescând de la 2.000 pe zi la aproximativ 20.000. Însă este insuficient pentru situația cu care ne confruntăm în prezent. Ar fi foarte util dacă s-ar da posibilitatea testării celor care vor, dar nu pot. Testarea la cerere este contra cost, sunt românii care nu își permit costul unui astfel de test, însă sunt contacți direcți ai vreunui pacient infectat și se află în izolare”, a explicat medicul infecționist.

Este ca la vaccinare. Degeaba sunt vaccinați oamenii, dacă aceștia nu depășeșc 75-80% din populația generală.

În plus, dr. Gheorghiță a precizat că aceste două metode ar duce la o scădere vizibilă a numărului de noi cazuri în maximum patru săptămâni. Acesta a comparat situația testărilor cu vaccinarea în cazul gripei.

”Este ca la vaccinare. Degeaba sunt vaccinați oamenii, dacă aceștia nu depășeșc 75-80% din populația generală. Rămân focare active, care nu pot fi controlate la timp și care se dezvoltă rapid, din cauza formei de manifestare a virusului”, a conchis dr. Valeriu Gheorghiță.

Până astăzi, pe teritoriul României, au fost confirmate 74.963 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 34.196 pacienți au fost declarați vindecați și 8.820 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.346 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri