Combinarea vaccinurilor pentru un titru mai mare de anticorpi este deja o metodă pusă în practică la nivel internațional. Deși, într-o conferință de presă anterioară, dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, preciza că este foarte probabil ca și în țara noastră să aplicăm această măsură, acesta a revenit și a declarat că, pentru moment, NU este recomandată combinarea serurilor. El a adăugat și faptul că ”foarte probabil şi în ţara noastră vom avea o creştere a numărului de cazuri cauzate de tulpina Delta”.

”Comisiile de specialitate de la Ministerul Sănătății, cea de Epidemiologie și de Sănătate Publică, dar luând în calcul și alte studii, la acest moment, CNCAV încurajează ferm vaccinarea în două doze cu același vaccin, mai ales în ceea ce privește imunizarea cu serul AstraZeneca. Excepțiile apar doar dacă după prima doză inoculată apar efecte adverse, precum trombozele, sindrom de pierdere capilară sau șoc anafilactic”, a menționat Valeriu Gheoghiță, în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a adăugat faptul că datele științifice din prezent vor fi reevaluate și ”este mai prudent să așteptăm validarea rezultatelor finale pentru a lua o decizie”.

În plus, Agenția Europeană a Medicamentului nu are o recomandare fermă din acest punct de vedere. Iar studiile efectuate până acum nu înglobează mai mult de 1.000 de persoane, ceea ce face dificilă calcularea unor potențiale reacții adverse la un pacient dintr-o mie.

”Prin urmare, din punct de vedere al siguranței, vom menține vaccinarea în două doze cu același tip de vaccin”, a conchis medicul.

Orașul vaccinează satul

Dorința oamenilor de a se imuniza a scăzut dramatic în România, iar multe din centrele fixe de vaccinare se vor închide sau își vor sista activitatea.

Până în prezent, 117 centre și-au suspendat acțiunile, iar 371 și-au redus programul de lucru. În schimb, personalul medical s-a angajat în programul Orașul vaccinează satul și au fost formate circa 871 de echipe mobile, care au mers în 1.792 din 2.862 de localități vizate și au vaccinat aproximativ 91.225 de persoane.

De asemenea, prin intermediul medicilor de familie au fost vaccinate peste 207.000 de persoane.

”Am reevaluat eficiența centrelor de vaccinare fixe și am observat că 80% dintre acestea vaccinează mai puțin de 25% din capacitatea alocată fiecăruia. Trebuie să echilibrăm costurile de menținere a activității deschise în centre și nu mă refer la personalul medical. Este vorba despre serviciile de chirie sau de dezinfecție”, a argumentat Gheorghiță.

Însă medicul infecționist este de părere că răspândirea rapidă a variantei Delta va duce la creșterea ratei de vaccinare în rândul românilor. În acest sens, centrele de vaccinare fixe își vor relua activitatea.

"Noi anticipăm că în următoarea perioadă vom avea o adresabilitate în creştere în ceea ce priveşte vaccinarea Covid-19, ca urmarea a potenţialului variantei Delta de a deveni dominantă în rândul populaţiei, la nivel global. De asemenea, aşa cum sunt datele estimate şi preconizate la acest moment, foarte probabil că şi în ţara noastră vom avea o creştere a numărului de cazuri cauzate de tulpina Delta", a adăugat VAleriu Gheorghiță.

Rata de vaccinare de la nivel național este de 28%, în prezent, Bucureștiul deținând primul loc, cu 45,9% oameni imunizați. În plus, la acest moment, sunt deschise 709 centre de vaccinare, unde românii se pot prezenta și fără programare.

Sursa foto: Guvernul României

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri