România se confruntă cu o situație fără precedent în sistemul de sănătate, aflându-se pe un trend ascendent al îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. În aceste condiții, pentru cei curioși sau pentru cei mai temători, wall-street.ro a fost într-unul din laboratoarele rețelei private de sănătate Regina Maria pentru a afla ce presupune o testare Covid, dar și în ce măsură s-a modificat fluxul pacientului în locații.

Ghid în acest demers ne-a fost Petruța Mocanu, coordonator Puncte de Recoltare, aceasta fiind și asistenta care a recoltat proba pentru testul COVID. Pentru început, trebuie să știți că pentru o testare COVID este nevoie de o programare, care, potrivit Petruței Mocanu, poate fi realizată chiar și de pe o zi pe alta.

”A fost o perioadă dificilă și pentru noi, mai ales când au crescut solicitările de testări pentru concedii. Am fost nevoiți să stopăm programările pentru două săptămâni, am onorat doar ceea ce era deja programat. Fluxul de muncă era unul foarte mare, nu mai puteam face față”, a spus Mocanu.

Fluxul pacientului în clinică

Revenind la fluxul pacientului în clinică, la intrare există, pe de o parte, dezinfectantul pentru mâini, iar pe de altă parte, o zonă cu botoși de unică folosință, pe care Petruța Mocanu ni i-a îndemnat. Bineînțeles, accesul se face doar purtând masca de protecție.

Fetele din recepție poartă, la rândul lor, masca de protecție, iar Petruța Mocanu a venit în echipamentul pe care nu îl schimbă pe parcursul zilei, un echipament care, spune ea, e dificil de suportat, deoarece este o perioadă cu temperaturi ridicate, iar aerul condiționat nu este utilizat din cauza riscurilor pe care le prezintă.

Citește și: Dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist: Aglomerația crește riscul de a dezvolta o formă gravă de COVID-19

În rețeaua privată de sănătate Regina Maria, echipamentul cadrelor medicale presupune ochelari de plastic sau vizieră, mască de protecție a feței, dar și a părului, ținând cont de sfaturile date de autorități, de a nu atinge zona feței sau a părului, combinezon și mănuși de plastic.

”Coronavirusul nu a schimbat mult din ceea ce făceam până acum în rutina noastră medicală, cum ar fi recoltarea analizelor de sânge. Doar am intensificat măsurile de protecție. Și până acum, schimbam mănușile după fiecare pacient, însă acum le purtăm pe parcursul întregii zile, fără pauză”, a mai spus Mocanu.

Ulterior încălțării botoșilor și a dezinfectării mâinilor, fetele din recepție solicită buletinul pacientului și înmânează un formular, în care sunt selectate informațiile necesare motivării testului Covid.

Formularul solicită date despre statusul social (pacient sau cadru medical), debutul bolii, dacă este cazul și despre tipul de probă recoltată. La aceasta, vom bifa exudat nazo-faringian.

Te poate interesa și: Dr. Adrian Marinescu: Nu se văd încă efectele restricțiilor adoptate

Bineînțeles, în chestionar trebuie completate și datele personale, precum nume, adresă sau telefon. În cazul în care pacientul testat rezultă a fi pozitiv, datele personale vor fi transmise către Direcția de Sănătate Publică a județului din care provine pacientul, pentru ca acesta din urmă să afle diagnosticul.

Rezultatele testelor COVID efectuate sunt centralizate pe aparatele PCR, acestea eliberând automat numărul de pacienți infectați. Lista în cauză este trimisă către Direcția de Sănătate Publică, aceasta fiind cea care se ocupă de înștiințarea pacienților.

În aceeași ordine de idei, pacienții care recoltează în cadrul rețelei de sănătate primesc două coduri, la părăsirea locației. Codurile de Acces Web și cel de Probă pot fi introduse pe site-ul rețelei, unde, fără obligativitatea deținerii unui cont online, pacienții pot afla rezultatul testului.

Sau, mai există binecunoscuta opțiune a creării unui cont online, unde rezultatele pot fi accesate de pacienți și unde aceștia ar putea lăsa și feedback asupra procedurii respective. Contul reunește toate investigațiile efectuate în cadrul rețelei, prin urmare aici nu sunt necesare codurile (în cazul în care le rătăciți).

Testarea propriu-zisă

Petruța Mocanu ne conduce către sala în care va avea loc recoltarea probei. La momentul de față, în rețeaua privată de sănătate Regina Maria există trei laboratoare unde se lucrează probele, două în București și unul în Cluj. În total, în cele trei unități În acest sens, pozitivitatea testelor efectuate este de 2%, o medie care se regăsește la nivel național, și în alte unități medicale.

A nu se confunda laboratorul, unde se lucrează proba, cu recoltarea propriu-zisă. Aceasta din urmă poate avea loc în mai multe clinici Regina Maria.

În prezent, lucrăm non-stop în laborator și am fost nevoiți să angajăm alți șase oameni pentru a face față fluxului mare de cereri.

În timp ce se pregătea pentru recoltarea probei, ghidul nostru ne descrie procedura, prezentându-ne kitul pentru testare.

Un aspect foarte important de menționat este faptul că pe durata recoltării, fiind o probă de exudat nazo-faringian, pacientul își va da masca jos. Pentru o mai mare protecție, asistentul va purta inclusiv vizieră (chiar dacă avea deja ochelari de protecție).

Kitul de testare nu este nimic neobișnuit, arată precum instrumentele utilizate pentru un exudat recoltat în mod obișnuit. Procedura în sine, este, de fapt, aceeași.

Diferența intervine la recoltarea probei nazale. Bețișorul respectiv este mult mai lung decât cel folosit pentru un exudat normal, ceea ce cauzează un ușor disconfort. Unii pacienți simt un gâdilat, alții, o ușoară usturime și lăcrimează (cazul nostru), iar unii strănută (motiv pentru care asistentul poartă, în plus, și viziera).

Pentru început, se recoltează proba nazală, care, după cum spuneam mai sus, creează un mai mare disconfort, comparativ cu cea faringiană.

După proba din nas, urmează proba din gât, unde scoatem limba și spunem A, ca atunci când eram copii și ne verificau părinții pentru binecunoscutul roșu în gât.

Cu tot cu explicații, recoltarea a durat maximum 10 minute, care, de altfel, este și timpul acordat unor astfel de programări în Regina Maria. După recoltare, proba merge către laborator în forma de mai jos, rezultatul urmând să fie gata în 72 de ore lucrătoare.

”Termenul de analizare a probelor era, inițial, de 48 de ore. Însă, odată cu creșterea cererilor, în ciuda faptului că lucrăm non-stop, a trebuit să mărim perioada de eliberare a rezultatului”, spune Mocanu.

Cum se explică testele fals-pozitive sau fals-negative

Întrebată în ce măsură s-au întâlnit cu testări fals-pozitive sau fals-negative, Petruța Mocanu ne-a explicat că în Regina Maria nu există această noțiune.

”Aparatele pe care le folosim sunt de ultimă generație, iar acuratețea lor este foarte mare, de 98%. Noi nu le denumim fals-pozitive sau fals-negative, ci inconcludente. Dacă ne lovim de o astfel de situație, retestăm proba în cauză. În cazul în care rezultă același lucru, pacientul trebuie să revină pentru recoltare și să achite contravaloarea testării din nou. Același procedeu îl avem și pentru un test pozitiv, în sensul în care retestăm proba, să ne asigurăm că, într-adevăr, rezultatul este unul pozitiv. Chiar dacă acționăm în acest mod, încercăm să menținem termenul de 72 de ore”, a explicat coordonatorul Punctelor de Recoltare Regina Maria.

Vezi și: EXCLUSIV | Mărturiile unei paciente COVID, internată la Matei Balș: Boala asta există! Nu aș fi crezut dacă nu m-aș fi îmbolnăvit!

În Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria un test COVID-19 este în valoare de 390 de lei. Mai există opțiunea testării unei probe de sânge, pentru a afla dacă există anticorpi, care costă 280 de lei, însă aceasta nu este o modalitate sigură de a afla dacă ești sau dacă ai fost infectat. Potrivit studiilor de până acum și situațiilor cu pacienții infectați, nu toți cei care contractează virusul dezvoltă și anticorpi. În plus, imunitatea creată în urma infectării cu coronavirus, durează maximum trei luni. Prin urmare, dacă un pacient crede că a fost infectat, însă a contractat virusul la începutul pandemiei, șansele ca acesta să fi devenit imun sau să aibă anticorpi sunt reduse.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri