România se confruntă un al doilea val epidemic, mult mai puternic, produs pe de o parte, de nerespectarea regulilor de protecție, iar pe de altă parte, de contestarea existenței virusului. Oricât de mult ar aplica autoritățile amenzi și alte sancțiuni, românii refuză categoric să creadă în consecințele coronavirusului. De la sfidare la infectare a fost un singur pas și pentru unul dintre pacienții infectați, internat la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”. ”Dacă nu pățeam asta, nu credeam”, a mărturisit, într-un interviu wall-street.ro, o localnică din Slobozia Moară, din județul Dâmbovița.

În vârstă de 39 de ani, pacienta a contractat virusul la începutul lunii, de la fiul său, care lucra la un minimarket din localitate.

”El a făcut febră mare pe 6 iulie, dar și-a revenit, așa că nu a crezut că ar avea ceva. A venit la mine și am băut puțin suc din paharul lui. Așa a început totul”, povestește femeia.

Aceasta mai spune că a avut febră musculară mare timp de trei nopți, pe data de 9 iulie sunându-și medicul de familie pentru a-i prezenta simptomele.

Ardea carnea pe mine, picioarele, mâinile și încheieturile mă dureau. Și aveam o durere infernală de cap.

Simptomele pe care aceasta le-a avut au fost febră musculară, dureri de cap, pierderea gustului și a mirosului, senzația de gât uscat, foarte puțină tuse, chiar și diaree.

”Nu îmi venea să cred că am ajuns în situația asta. Nu credeam că mi se poate întâmpla mie. Norocul meu a fost că nu sunt un om slab din punct de vedere psihic, altfel intram în depresie. Boala asta există! Și da, nu aș fi crezut dacă nu m-aș fi îmbolnăvit!”, recunoaște pacienta.

Pe data de 9 iulie, pacienta, împreună cu fiul său, în vârstă de 20 ani, au mers cu mașina personală la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, unde s-au testat pentru coronavirus. Fiind mai mult decât siguri că sunt infectați, aceștia au luat cu ei și pe fratele mai mic, dar și pe sora acestora și pe soț. Odată ajunși la Balș, la sfatul medicilor, au fost testați doar cei care au prezentat simptome.

”Mi-au zis să nu îmi iau ceilalți copii cu mine, dacă nu au avut simptome. Mi-au zis că risc să îi infectez și pe ei dacă intră acolo”, își amintește femeia.

După ce au părăsit spitalul, aceștia au mers acasă și au așteptat rezultatul testului. Pe data de 10 iulie, seara, a sosit rezultatul pozitiv al celor două teste.

Ițele încurcate ale sistemului sanitar românesc

Pacienta locuiește în localitatea Slobozia Moară din județul Dâmbovița, ceea ce a și declarat la Institut. Odată ce testul a ieșit pozitiv, activitatea DSP-urilor a început și în cazul pacientei. Numai că a apărut o încurcătură...

Pacienta a fost sunată de DSP-ul județului Ialomița, unde mai există localitatea Slobozia. Prin urmare, pacienta a fost nevoită să explice apartenența sa autorităților.

Știind că testul este pozitiv, pe data de 11 iulie, dimineață, aceasta s-a prezentat, împreună cu fiul său, la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.

”Au vrut să mă trimită la Târgoviște, pentru că Bucureștiul este plin și nu mai au locuri. Dar și la Târgoviște era plin, așa că m-au internat acolo. Sistemul de sănătate nu mai face față, nu au avut ambulanță cu izoleta să vină să ne ia, chiar dacă eram pozitivi. Norocul nostru a fost că avem mașină”, a mai spus femeia.

Fiul acesteia a părăsit, pe proprie răspundere, spitalul după doar două zile de internare. Ea, în schimb, a fost nevoită să rămână internată pentru 14 zile.

”Fiul meu era asimptomatic, în afară de noaptea aceea cu febră nu a mai făcut nimic. Așa că a mers acasă, unde a respectat izolarea la domiciliu. Testul său a ieșit negativ la o distanță de cinci zile”, a adăugat femeia.

Experiența din spital

E groaznic pentru medici. E groaznic pentru pacienți. Erau și tineri de 20 de ani în salonul în care eram eu.

Cu teroare în glas, pacienta trage încă un semnal de alarmă asupra existenței bolii. Aceasta povestește cum durerea de cap nu a lăsat-o să își ridice capul din pernă.

„Mi-au făcut și Computer Tomograf pulmonar, dar spre fericirea mea, nu am avut nimic la plămâni”, a mai spus femeia.

Tot ea a descris și cum i-a văzut pe medici în tot ansamblul acesta de reguli, pacienți și mii de teste pe zi.

”E groaznic pentru medici. E groaznic pentru pacienți. Erau și copii de 20 de ani în salonul în care eram eu. Medicii sunt foarte amabili, chiar și asistentele și infirmierele. Însă sunt complet epuizați. Sunt camuflați în echipamentele alea, abia se pot mișca. Și mai sunt unii care sunt infectați. Când am plecat din spital, asistenta de pe secția de ortopedie a Spitalului Floreasca și șefa de pe secția de Boli Infecțioase de la Balș erau internate”, a relatat pacienta.

Vezi și: Cum arată mâinile medicilor români care luptă cu COVID-19 după purtarea echipamentelor de protecție

«Mama mea e internată în salonul vecin», mi-a spus o doctoriță, cu lacrimi în ochi. Oricât de mult am încercat să o protejez și s-a protejat și ea, l-a luat din tramvai.

Pacienta a descris că totul era dezinfectat zilnic în spital, iar așternuturile erau schimbate o dată pe zi.

”Ne luau temperatura constant. Ne aduceau mâncarea în caserolă. După ce mâncam, absolut totul era aruncat. Nu rămânea nimic în coșul de gunoi. E ironic cum pandemia asta a făcut spitalele din România să fie mai curate”, a mai spus pacienta.

Te poate interesa și: România pierde lupta cu virusul. Ce putem face?

În plus, pe lângă tinerii de aproximativ 20 de ani internați, care i-au atras atenția femeii, aceasta mai spune și că a observat că bărbații sunt cel mai grav afectați.

Citeste si:

    Eu cred că virusul ăsta e mai agresiv la căldură. Și mai cred că îl vom lua cu toții, nu poate fi stăpânit. Medicii nu pot stăpâni acest virus.

    Pentru cei care au fost internați cel puțin o dată, nu e surprinzător faptul că saloanele de spital ascund cele mai multe povești. Vulnerabilitatea umană este descoperită între pereții saloanelor.

    ”Cât am fost internată, am văzut două cazuri care mi-au făcut pielea de găină pe mine. Într-o zi a venit o asistentă de la Căminul de bătrâni "Armonia", împreună cu șapte bătrâni. A doua zi cu toții erau internați. Nu îmi venea să cred că niciunul nu a reușit să nu se infecteze. Și cea de-a doua întâmplare e despre o familie de patru membri, părinții și două fete. Au fost doar câteva ore la mare. Fetele nu aveau nimic, însă părinții au fost internați de urgență. Tatăl, suferind de diabet, a intrat direct la ATI. Virusul ăsta nu glumește cu noi”, mai spune pacienta.

    Citeste si:

      Nu uita și de: Hotelier: Cea mai mare problemă sunt turiștii care nu respectă regulile

      Ce se întâmplă după negativarea testului

      Medicii sunt foarte atenți la felul în care organismul uman reacționează, mai ales după un astfel de șoc. Prin urmare, odată ce situația se îmbunătățește și pacientul nu mai prezintă simptome majore, acesta este retestat în vederea externării.

      ”După 10 zile de internare, testul mi-a ieșit negativ. Eram foarte bucuroasă. O asistentă, internată cu mine, în același salon, a fost și ea retestată, dar, din păcate, încă era pozitiv. Chiar dacă aveam testul negativ, m-au ținut sub observație încă patru zile, saturația mea o luase razna. Două zile din patru am stat cu masca de oxigen, mi-a fost frică”, mai spune femeia.

      Aceasta se află acasă, împreună cu familia sa și descrie că nici acum nu se simte refăcută după o asemenea boală.

      ”Obosesc foarte repede, nu mă pot duce la locul de muncă încă, am concediu medical pentru alte 14 zile. Am slăbit aproximativ 5 kilograme, am insomnii și nu mă pot odihni bine. După ce am ieșit din spital, timp de două nopți, am stat afară, pe scări, în fața casei. Mă bucuram de aer, chiar dacă nu puteam dormi. Niciodată nu m-am bucurat așa de mult de aer. Cred că în vreo două luni mă voi putea reface complet”, povestește femeia.

      După externare, medicii sfătuiesc pacienții să se protejeze cât se poate de bine, să evite aglomerările și să se spele pe mâini cu apă și săpun. În plus, atenționează pacienții cu privire la revenirea unor simptome minore și la tratamentul pe care îl pot aplica.

      Vezi și: Covid-19: Autoritățile din Argeș iau în calcul să impună purtarea obligatorie a măștii în aer liber

      ”Dimineața, dacă e cazul unor dureri mari de cap, mi s-a transmis să iau două pastile de Paracetamol. Și dacă vreau eu, și vitamina C. Dar asta nu se aplică tuturor. E în funcție de imunitatea fiecăruia. Eu credeam că sunt un om puternic și coronavirusul mi-a dovedit că nu sunt”, mai spune pacienta.

      Discriminarea din comunitățile rurale

      Coronavirusul nu glumește cu noi, o spun autoritățile, o spun medicii și o spune și pacienta din acest caz. Însă majoritatea refuză să creadă că acest nou virus există și se comportă în consecință.

      Cu toate acestea, în comunitatea relativ restrânsă din localitatea Slobozia Moară, pacienta de mai sus, dar și familia sa sunt acum discriminate.

      Citește și: Vlad Mixich: Niciodată de la începutul pandemiei nu au fost atât de mulți români internați la ATI

      ”Să vezi discriminare acum...deși nimeni nu a crezut, a fost nevoie de un singur caz. Ne privesc ciudat, se distanțează, unii chiar țipă la noi să nu ieșim din casă. Eu cred că mulți fie au avut, fie au, dar nu știu. Și mai cred că le este frică de adevăr. E ușor să arăți cu degetul, mai ales în comunitățile rurale, cum e a noastră”, a încheiat pacienta.

      Pacienta în cauză a preferat să nu își dezvăluie identitatea, din motive personale. Însă prin povestea sa a vrut să tragă un semnal de alarmă asupra existenței virusului, fiind și ea unul dintre oamenii care nu credeau în avertismentele medicilor.

      Sursa foto: Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Cristina Marin
      Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


      Setari Cookie-uri