România se află pe primul loc la numărul de îmbolnăviri raportat zilnic. Cu un record de 1.454 de cazuri, România mai adaugă alte 1.415, ajungând la un total de 68.046 de infectări, apropiindu-se hotărâtă de borna de 70.000. Contactat de wall-street.ro, dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”, a declarat că e necesară extinderea politicii de testare, deoarece România se confruntă, în prezent, cu un număr mult mai mare decât cel raportat zilnic.

Țara noastră se află pe un trend ascendent, un trend asupra căruia medicii avertizează de câteva săptămâni, insistând asupra respectării restricțiilor.

”Politica de testare și diagnostic ar trebui extinsă. Avem un număr mult mai mare de cazuri. În plus, ne confruntăm cu din ce în ce mai mulți pacienți cu forme severe și cu un număr crescând de internați la ATI”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

Te poate interesa și: Dr. Adrian Marinescu despre vaccinul lui Putin: Privesc cu multă prudență vaccinul rusesc, ne lipsesc multe informații

În plus, medicul a avertizat și asupra pacienților decedați, care sunt și ei în număr mare.

Retail jobs

Suntem departe de a cunoaște realitatea epidemiologică din România. Sunt mult mai multe cazuri decât cifrele raportate de autorități”, a insistat medicul.

Dr. Gheorghiță a mai spus că singura măsură care ne poate salva este purtarea măștii, deoarece este formula prin care ”întrerupem lanțul transmiterii comunitare”. În plus, medicul menționează că o altă măsură care ar ajuta enorm la o limitare a focarelor este identificarea rapidă și extinsă a contacților direcți ai celor declarați infectați.

Vezi mai multe și în: INTERVIU Alexandru Rafila: Momentul critic va fi ocuparea pe de-a-ntregul a secțiilor ATI

Ar fi foarte bine dacă am putea testa persoanele aflate în izolare.

Citeste si:
Klaus Iohannis s-a vaccinat anti-COVID-19
Klaus Iohannis s-a vaccinat...

Aglomerația mare, riscul de a dezvolta o formă mult mai gravă a bolii

Dr. Valeriu Gheorgiță a dezvăluit că există studii conform cărora dacă ne aflăm într-o zonă foarte populată, unde nu putem menține distanța de siguranță, riscăm să dezvoltăm o formă mult mai serioasă a bolii.

”Există studii care arată că expunerea la o cantitate mai mare de virus creează baza ideală pentru o formă mai gravă a infectării cu noul virus. Reacția inflamatorie se realizează în funcție de expunerea la cantitatea de virus”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță.

Prin urmare, pacienții care contractează virusul dintr-un spațiu mai puțin aglomerat pot avea o formă ușoară a bolii, manifestând doar câteva simptome din caracteristicile Sars-Cov2.

Vezi și: Dr. Adrian Marinescu: Nu se văd încă efectele restricțiilor adoptate

Citeste si:
Cel mai recent bilanț: aproape 1.300 de cazuri nou raportate
Cel mai recent bilanț:...

Nu în ultimul rând, dr. Valeriu Gheorghiță a făcut un apel către români pentru respectarea normelor de protecție impuse și anume, purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței sociale și igienizarea frecventă a mâinilor.

”Prevenția este singurul mod de luptă împotriva acestui virus. Atâta timp cât nu respectăm regulile de protecție, există o probabilitate crescută de infectare. Cât despre speranțele puse într-un vaccin, trebuie să ne gândim la două aspecte foarte importante. Pe de-o parte, chiar dacă vom avea un vaccin, va exista un procent din populație care va acces la el. În plus, vaccinul necesită o perioadă lungă de testare, ceea ce înseamnă că nu va apărea curând. Pe de altă parte, vaccin avem și pentru gripă, iar cu toate acestea, în fiecare an, ne confruntăm cu epidemii de gripă. Este o situație gravă, în care trebuie să fim maturi, situație care ne îndeamnă să fim responsabili și preventivi”, a conchis dr. Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Urmează încă un weekend AGLOMERAT pe litoral. Peste 130.000 de turiști sunt așteptați

Sursa foto: Facebook/Valeriu Gheorghiță
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri