Campania de vaccinare din România a avut un început răsunător în iarna lui 2020, însă pe cât de mult ne-am bucurat atunci, pe atât de tare suferim în prezent. Relaxarea masivă din vară a creat românilor senzația de pace, de încheiere a pandemiei, iar prezența la vaccinare a scăzut văzând cu ochii. ”6 milioane de vaccinări în România de azi reprezintă un succes, nu un eșec”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă, la Palatul Parlamentului.

”Dacă astfel de acțiuni ar fi existat în România mai devreme, lucrurile ar fi fost mult mai ușoare. Vorbim despre eșec, incapacitate, lipsă de responsabilitate sau lipsă de solidaritate. Eu zic altfel...6 milioane de vaccinări în România de azi, raportate la populație, reprezintă un succes, nu un eșec. Dacă ne uităm la alte state, este într-adevăr un eșec, dar în cazul nostru este opusul”, a declarat Gheorghiță.

Medicul infecționist insistă că lipsa de credibilitate în autorități și în vaccin este cea mai mare problemă a României, nu logistica sau accesibilitatea vaccinului.

”Cadrele medicale care au fost împotriva vaccinului au făcut mult rău în rândul pacienților. În România, încă se păstrează medicina de bloc. Recomandăm antibiotice fără probleme, însă ne temem de un vaccin despre care avem studii și dovezi că funcționează”, a mai spus Gheorghiță.

Îmi e greu să cred că există cadre medicale care nu sunt adepți ai vaccinării.

Valeriu Gheorghiță, președinte CNCAV

Acesta speră ca toată populația din România să se implice activ în campania de vaccinare și să recomande imunizarea anti-COVID, altfel nu vom putea depăși pandemia.

”Nu există tratamente care să te ferească 100% de COVID. O singură doză de vaccin reduce formele grave și riscul de deces. Iar dacă nu înțelegem ce înseamnă prevenția în anumite boli, va fi foarte greu să asigurăm tratamente celor vulnerabili”, a completat medicul infecționist.

Totodată, Gheorghiță mai spune că, din punct de vedere logistic, am reprezentat un model pentru alte state europene. Însă, în România, oamenii mor din cauza unor conspirații.

”Mișcările pro-vacciniste sunt timide în țara noastră. Acesta este și motivul pentru care conspiraționiștii câștigă notorietate. Dacă nu vorbim despre vaccinare, vaccinul nu are niciun efect. Medicina se bazează pe dovezi, nu pe crez personal”, a mai menționat acesta.

Promovăm o medicină defensivă în România. Nu mai vrem să ne asumăm sau să ne complicăm. Dacă nu vrem să ne asumăm, inventăm contraindicații.

Valeriu Gheorghiță, președinte CNCAV

Valeriu Gheorghiță a fost prezent la lansarea forumului PRO Vaccinare, organizată la Palatul Parlamentului. Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) lansează Forumul Român Pro-Vaccinare, o platformă de dialog care reunește autoritățile române, societățile medicale, asociațiile de pacienți, industria farmaceutică și comunitatea academică și de cercetare într-un format de dialog structurat pentru conturarea și susținerea implementării prevenției prin vaccinare în România. Forumul Român Pro-Vaccinare nu se rezumă doar la vaccinarea Covid-19, ci și la promovarea vaccinării pe durata întregii vieții și susținerea unei culturi bazate pe prevenție prin vaccinare pentru construcția unui sistem de sănătate mai puternic.

Sursa foto: Guvernul României/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri