Certificatul verde naște controverse mari în România, în timp ce rata de vaccinare scade văzând cu ochii. Dacă în urmă cu două săptămâni, autoritățile sperau să atingă imunitatea de grup până la finalul anului, în prezent, acest obiectiv a dispărut. ”Certificatul verde devine inutil dacă rata de vaccinare este ridicată”, a declarat Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV.

”Certificatul verde devine inutil dacă rata de vaccinare este ridicată. Este foarte important ca acest document să fie introdus cât mai repede la nivelul țării. Trebuie să atingem o imunitate de grup prin vaccinare într-un timp cât mai scurt, altfel nu vom putea evita formele severe și decesele în număr mare”, a precizat Gheorghiță, în conferința de presă săptămânală a CNCAV.

Gheorghiță insistă să luăm exemplul statelor cu o rată de vaccinare ridicată, care deși au un număr ridicat de cazuri, la nivel de decese și forme severe mențin un echilibru. Totodată, medicul infecționist susține că introducerea certificatului verde va duce la un echilibru în situația epidemiologică din țară, dar va contribui și la stimularea vaccinării anti-COVID.

Pandemia nu mai are un impac major în țările cu rată de vaccinare ridicată.

Valeriu Gheorghiță

”Dacă menținem ritmul actual de vaccinare, circa 25.000 de persoane noi pe zi, putem ajunge la circa 50% rată de vaccinare din populația eligibilă, de peste 18 ani, până la finalul lui 2021. Însă acest prag este insuficient pentru a evita un impact semnificativ al viitoarelor valuri pandemice, chiar și al celui în care ne aflăm, deoarece acesta nu s-a încheiat”, a avertizat medicul infecționist.

Totodată, președintele CNCAV a precizat că va urma o creștere a infectărilor, deoarece a crescut mobilitatea în contextul deschiderii școlilor.

”Și să nu uităm și faptul că se apropie iarna, iar tendința se a sta în spații închise e mai mare. În plus, nu mai aerisim suficient camerele, pentru că este frig. Acesta este un al motiv pentru care creșterea cazurilor este o realitate”, a mai zis Gheorghiță.

În prezent, la nivel național, funcționează 756 de centre active, cu 1.117 fluxuri de vaccinare. În plus, în fiecare weekend, în București și alte orașe se vor organiza maratoane de vaccinare. De asemenea, echipele mobile activează în teren, în localitățile în care accesul la vaccin este restricționat. Nu în ultimul rând, 698.000 de persoane sunt programate, în prezent, în platforma de vaccinare.

Sursa foto: Guvernul României/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri