Dr. Adrian Marinescu: Probabil avem de 10 ori mai mulți infectați decât cei raportați zilnic

România a depășit pragul de 70.000 de cazuri, iar restricțiile impuse nu par să mai facă față relaxării oamenilor. Medicii atrag atenția asupra pericolului, însă românii refuză să accepte realitatea. În plus, cadrele medicale avertizează asupra unui număr mult mai mare de infectați față de cel raportat zilnic, deoarece anchetele epidemiologice se derulează cu dificultate, iar testarea nu este suficient de extinsă. Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş”, susține că este foarte probabil ca numărul real al celor infectați să fie de 10 ori mai mare.

”Dacă avem 1.000 de cazuri zilnic, ar trebui să ne gândim la un total de 10.000 de infectări pentru ziua respectivă. Anchetele epidemiologice nu sunt rapide, testarea nu este una extinsă, prin urmare, un asimptomatic poate umbla liber mult timp pe străzi. Chiar și o oră poate fi mult, dacă merge în spații aglomerate și nu poartă mască. Așadar, numărul de infectări raportat în fiecare zi, la prânz, nu face decât să ne orienteze, a declarat dr. Marinescu, pentru wall-street.ro.

Numărul de infectări raportat în fiecare zi, la prânz, nu face decât să ne orienteze.

Dr. Adrian Marinescu a menționat, încă o dată, că efectele restricțiilor impuse nu se văd și că românii refuză să creadă că aceste reguli sunt pentru binele lor.

Vezi și: Dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist: Aglomerația crește riscul de a dezvolta o formă gravă de COVID-19

Citeste si:
Avertismentul unui infecționist: Numărul de infectări va continua...
Avertismentul unui medic...

Se testează puțin în România?

Potrivit unui Raport al Uniunii Europene, România este unul dintre statele cu cea mai scăzută rată a testărilor. Ceea ce se întâmplă în weekend vine în aprobarea acestui raport, împreună cu cifrele raportate la începutul săptămânii. Însă există capacitate de testare mai mare în România?

Mai multe informații în: CIFRE OFICIALE COVID-19 | România are una dintre cele mai scăzute rate de testare

”Nu există stat care să nu își dorească să testeze mai mult. Testăm mai mult decât la începutul pandemiei. Trebuie să punem la socoteală și testările la cerere. Testările la cerere sunt cele care au dus la o creștere a numărului total de cazuri. Părerea mea este că testăm mult, în prezent”, a răspuns dr. Adrian Marinescu.

Cât despre situația de peste weekend, acesta explică faptul că au loc doar testările cu notă de urgență. În plus, clinicile private nu testează la sfârșit de săptămână, iar în spital, sunt testați doar cei care vin cu simptome severe sau cei care au vreo suspiciune neplăcută.

Citeste si:
Banca Centrală Europeană: E mai greu să faci împrumuturi din cauza...
Banca Centrală Europeană: E...

Dacă ne uităm la testele efectuate, vom constata că cea mai mare pozitivitate înregistrată este pe weekend, deoarece atunci sunt testate urgențele.

Te poate interesa și: FOTO REPORTAJ | Cum se desfășoară o testare COVID-19 la Regina Maria

Focarele și teorema bulgărelui de zăpadă

Focarele de COVID și lipsa de control a acestora sunt cea mai mare problemă a României, în lupta cu noul virus.

”Regiunile cu focare au așa numitele zone roșii. Sunt cămine de bătrâni, unde toți cei din instituție sunt infectați, spre exemplu. Ei bine, dacă ancheta epidemiologică nu este realizată eficient și rapid, se formează un bulgăre de zăpadă. Este descoperit un pacient infectat, iar lucrurile întârzie să apară. Contacții nu sunt descoperiți la timp, nu sunt izolați la domiciliu și își fac în continuare treburile (merg la cumpărături sau la serviciu). Astfel, se formează un bulgăre care se rostogolește. Prin urmare, nu există o frână a acestor focare”, a explicat medicul infecționist.

Citeste si:
Ancheta in Dosarul Revolutiei, extinsa. Iliescu, la Parchetul General
Ion Iliescu, din nou la...

Dr. Marinescu susține că ar fi o idee foarte bună testarea contacților unei persoane infectate, însă această testare să se realizeze dintr-un fond al statului.

”În prezent, testarea la cerere se face contracost. Se testează doar cei care pleacă în concediu sau cei care au vreo suspiciune”, a mai spus dr. Marinescu.

Cât despre recordul de pacienți de la ATI (497 la număr), dr. Adrian Marinescu nu este surprins, atâta timp cât regulile de protecție nu sunt respectate.

Nu există o îmbunătățire. Din numărul mare de îmbolnăviri, un procent sunt forme severe. La ATI, internarea durează, în medie, două săptămâni, iar locurile nu se eliberează rapid. Astfel că, acel procent, oricât de mic ar fi, se adaugă la cei existenți deja. Avem o creștere constantă în fiecare zi.

Pe teritoriul României au fost confirmate 71.194 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. În urma testelor efectuate la nivel național, au fost înregistrate 733 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în timp ce la ATI sunt peste 497 pacienți internați.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri