Pandemia de COVID-19 pare din ce în ce mai greu de stăvilit în România. Echilibrul mult așteptat întârzie să apară, iar regulile de protecție pare că au devenit o placă veche pentru urechilor celor mai mulți români. Luna septembrie, la o săptămână distanță de momentul actual, pregătește un nou prag pentru criza din România. ”În septembrie, vom vedea o scădere a numărului de teste”, spune dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş”, pentru wall-street.ro.

Ultima săptămână nu aduce modificări majore în situația epidemiologică din România. Numărul de cazuri rămâne ridicat, peste 1.000, numărul deceselor, de asemenea, în jur de 40, iar în secțiile de Terapie Intensivă, internarea pacienților este constantă.

În acest context volatil, urmează o lună de test pentru România, septembrie, când școlile încep, iar alegerile electorale au loc. Dr. Adrian Marinescu atrage atenția asupra unei eventuale scăderi a numărului de cazuri, dar cauzată de o scădere a numărului de teste.

”Este interesant de observat faptul că 50% dintre testele raportate zilnic sunt efectuate la cerere. Ei bine, urmează luna septembrie, când vremea se va răci, iar intenția de a pleca în concediu scade masiv așa cum va scădea și numărul de teste. Cred că vom asista la o ușoară scădere a cazurilor, dar acest lucru va fi pentru că nu mai sunt oameni care să plece în concediu și să afle că sunt asimptomatici. Însă vor fi efectuate, în continuare, teste potrivit definiției de caz. Iar rata de pozitivitate este mult mai mare în cazul acestor teste. Prin urmare, posibil vom rămâne la pragul de 1.000 de infectări, dar nu vom mai depăși acest număr”, a explicat dr. Marinescu.

Cât despre proba de foc peste care România trebuie să treacă în septembrie, medicul infecționist susține că este necesar un efort comun care să vină în primul rând, din partea părinților și a cadrelor didactice, iar în al doilea rând, din partea autorităților și a cadrelor medicale.

”Un echilibru este greu de prezis, iar în luna septembrie, în mod cert, nu vom asista la ceva spectaculos. Trebuie să ne bazăm pe măsurile de protecție și să conștientizăm că este vorba despre un efort comun, atât din partea părinților și a cadrelor didactice, cât și din partea autorităților și a medicilor”, a mai spus medicul.

Care va fi cel mai sumbru scenariu

Trendul crescător al evoluției epidemiologice din România ne face să ne întrebăm asupra punctului culminant. Va exista acel moment de nedepășit, acel moment în care lucrurile vor scăpa de sub controlul medicilor și al autorităților?

”Eu am învățat o chestiune. Nu trebuie să ne mai gândim la valul unu sau valul al doilea, la o cocoașă sau poate două. Este momentul să conștientizăm că ne aflăm într-o etapă de conviețuire cu virusul. Căutam un echilibru între măsuri de protecție și măsuri de relaxare, însă, în mod cert, vom avea și un revers al medaliei, o nouă creștere a numărului de cazuri”, a adăugat dr. Marinescu.

Cât despre poziționarea României pe primele locuri la creșterea numărului de cazuri în Europa, medicul infecționist atrage atenția asupra factorilor variabili care definesc această situație epidemiologică.

”Dacă până acum vorbeam de lipsa unui echilibru în România și gândeam că doar nerespectarea regulilor duce la creșterea numărului de infectări, acum vedem și în alte state exemple de revenire a virusului. Spania, Germania, chiar și Italia au raportat creșteri în ultima perioadă. Nu doar nerespectarea regulilor duce la ascensiunea epidemiologică, ci și alți factori”, a mai spus medicul.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.392 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID - 19). Astfel, România depășește borna de 76.000 de cazuri, ajungând la 76.355 de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID - 19).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri