Plajele arhipline de pe litoralul românesc, dar și temperaturile ridicate din ultima perioadă au făcut ca românii să găsească drept alternativă, pentru o scurtă vacanță în aer liber, muntele. În familie, cu prietenii sau în grupuri organizate, drumurile de munte au fost neîncăpătoare pentru sutele de mașini sosite cu turiști. wall-street.ro a luat pulsul stării de spirit de la munte, așadar iată câteva imagini surprinse în valul de oameni veniți să se bucure de "aer curat".

Drumurile înguste, create prin munți, au fost ”decorate” cu un șir lung de mașini. Pânza de aer rece și proaspăt era spartă de un miros ascuțit de combustibil.

Pe drumul spre Cheile Bicazului, Lacul Roșu a fost o primă atracție turistică, unde s-au înghesuit cei mai mulți turiști.

Românii au stat la coadă pentru o plimbare cu barca pe lac sau pentru un kurtos cu scorțișoară. Prețurile pentru cozonac variau de la 15 la 18 lei, în funcție de compoziție. Pe lângă kurtos, turiștii mai puteau cumpăra înghețată sau langoși, una costând 10 lei. Cât despre plimbarea cu barca, aceasta costă 18 lei/persoană, timp de 30 de minute.

Pozele cu Mickey Mouse pentru copii au reprezentat și ele un motiv de aglomerație, cu atât mai mult cu cât acestea puteau fi și imprimate direct pe hârtie fotografică.

Bineînțeles, terasele din zonă au încins grătarele cu mici și ceafă de porc pentru turiștii "însetați de natură". Și standurile cu magneți și diferite suveniruri nu au dus lipsă de oameni, dornici să cumpere ceva simbolic celor de acasă, cum ar fi un breloc sau o pernă cu sigla vreunei mărci auto.

În plus, turiștii, nu în număr mare, mai erau atrași și de o plimbare cu bicicleta pe traseele montane organizate de către autoritățile din zonă.

Reguli de protecție la munte

România a depășit pragul de 70.000 de cazuri, dar acesta nu pare să fie un motiv de îngrijorare pentru turiști. Distanțării sociale, cu greu respectată din cauza aglomerației, i s-a alăturat lipsa măștii de protecție.

În valul mare de turiști mai exista câte o persoană, care conștientiza realitatea momentului și care folosea masca de protecție. Deși totul s-a desfășurat în aer liber, aglomerarea de oameni ne impune un comportament preventiv și ne îndeamnă la purtarea măștii de protecție. În plus, acestea sunt sfaturile pe care nu doar autoritățile ni le transmit, ci și medicii.

Vezi: Dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist: Aglomerația crește riscul de a dezvolta o formă gravă de COVID-19

Dacă ne întrebăm asupra măsurilor luate de autorități pentru a preveni răspândirea virusului în această mulțime de oameni, în afară de polițiștii care dirijau mașinile pentru decongestionarea traficului, nu exista vreun alt organ de control.

În plus, chiar dacă există atenționări scrise cu privire la existența virusului, turiștii români se relaxează mult prea mult în scurtele lor escapade sau în concedii. Iar restricțiile impuse rămân doar niște reguli "teoretice".

Citește și: Dr. Adrian Marinescu: Nu se văd încă efectele restricțiilor adoptate

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri