Weekend-ul precedent deschiderii școlilor găsește România cu peste 100.000 de cazuri de coronavirus. Începutul anului școlar este un nou test pe care țara noastră trebuie să îl treacă cu brio, contrariul fiind colapsul sistemul românesc de sănătate. ”Nu trebuie să ne așteptăm la un boom al cazurilor de coronavirus și cu atât mai puțin la o creștere imediată a infectărilor, odată ce școlile vor fi deschise”, a declarat dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş”, pentru wall-street.ro.

Dr. Marinescu avertizează asupra așteptărilor tuturor, de a vedea o creștere imediată a numărului de noi cazuri de corornavirus.

Abia la 1 octombrie vom vedea o evoluție a numărului de noi cazuri. E nevoie să treacă o anumită perioadă ca virusul să poată arăta primele semne. În plus, dacă regulile de protecție vor fi respectate este foarte posibil să nu ne confruntăm cu o explozie a infectărilor”, a spus medicul.

Cât despre pragul psihologic pe care tocmai l-am depășit, dr. Marinescu explică faptul că este important să ne raportăm la numărul de cazuri active de coronavirus, deoarece unii dintre cei 100.000 de pacienți infectați au fost declarați vindecați.

E normal să avem o creștere după deschiderea școlilor, însă e foarte important ca acea creștere să fie până în 10%.

”Modul în care noi calculăm și raportăm numărul de cazuri de coronavirus este orientativ. Folosim această modalitate pentru a avea datele pe hârtie. Importante sunt cazurile active, dar și pacienții internați la ATI, care reprezintă indicativul gravității situației în care România se află”, a adăugat dr. Marinescu.

Cu toate acestea, medicul menționează că România a reușit să mențină un echilibru în ceea ce privește secțiile de Terapie Intensivă, deoarece numărul pacienților internați rămâne sub 500.

Nu în ultimul rând, fiind în aceeași arie de platou cu dinți de fierăstrău, dr. Marinescu face un apel la calm și echilibru către părinți.

”Părinții trebuie să gândească cu prudență, dar echilibrat. E necesar ca măsurile impuse să fie respectate. În plus, măsurile nu reprezintă o noutate, deci nu trebuie să ne panicăm”, a conchis medicul.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.391 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (Covid-19), astăzi, 17 septembrie, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Astfel, România ajunge la 101.075 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (Covid-19).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri