Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât în şedinţa extraordinară de luni seara că pe raza întregului judeţ Timiş se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice deschise, începând de marţi, 13 octombrie.

Pentru 27 de localităţi în care rata de infectare cu SARS-CoV-2 a trecut de 1,5 la mia de locuitori, printre care şi Timişoara, sunt prevăzute măsuri suplimentare, conform Agerpres.ro.

Direcţia de Sănătate Publică Timiş a decis că în patru localităţi în care rata de infectare a depăşit 3 la mia de locuitori nu se impune carantinarea.

Potrivit hotărârii CJSU, pe întreg teritoriul judeţului Timiş "se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, pe toată perioada stării de alertă, în spaţiile publice deschise, astfel încât să acopere nasul şi gura", respectiv pe o rază de 100 m în jurul unităţilor de învăţământ, în pieţe comerciale, târguri, oboare, pieţe de vechituri, pieţe agroalimentare, zone de aşteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituţii şi societăţi comerciale, staţii de transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice şi private, evenimente culturale publice şi private şi manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe şi rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităţilor şi falezele (malurile râurilor) din interiorul localităţilor, parcările şi zonele de agrement adiacente centrelor comerciale şi mall-uri, în intervalul orar 6,00-24,00.

Retail jobs

Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Se instituie în sarcina administratorilor/proprietarilor de spaţii publice deschise amintite afişarea la loc vizibil a informaţiilor privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în aceste spaţii.

Alte şase articole ale hotărârii se aplică în cele 27 de unităţi administrativ-teritoriale unde a fost depăşit pragul de 1,5/1.000 de locuitori, începând de marţi, pe o perioadă de 14 zile şi se suspendă activităţile cu publicul în interiorul clădirilor ale tuturor operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, operatori de tipul restaurantelor, sălilor de evenimente, cafenelelor. Restaurantele pot funcţiona în regim take away (la pachet) şi livrare la domiciliu. Se exceptează activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare pentru clienţii cazaţi în aceste unităţi.

Citeste si:
OMS anunță creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în această vară
OMS anunță creșterea...

Totodată, se suspendă activitatea barurilor, cluburilor şi discotecilor din interiorul clădirilor.

În unităţile administrativ-teritoriale unde a fost depăşit pragul de 1,5/1.000 de locuitori se suspendă pe o perioadă de 14 zile activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cazinouri, cu excepţia agenţiilor de pariuri şi loto unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanţare şi a măsurilor de siguranţă sanitară.

Tot pe o perioadă de 14 zile se suspendă şi activitatea din pieţele comerciale (cu excepţia pieţelor agroalimentare), târguri şi oboare, activitatea cinematografelor, activitatea cu publicul a instituţiilor de spectacole, precum şi organizarea de concerte şi evenimente culturale în aer liber, în localităţile unde a fost depăşit pragul de 1,5/1.000 de locuitori.

Citeste si:
Ministrul german al Sănătății: A sosit valul COVID-19 de vară
Ministrul german al...

Se instituie în sarcina autorităţilor şi instituţiilor competente aplicarea măsurilor necesare pentru intensificarea acţiunilor de control în toate spaţiile publice deschise prevăzute în hotărâre.

Respectarea aplicării măsurilor adoptate se va urmări de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia Locală, Direcţia de Sănătate Publică Timiş, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi celelalte instituţii cu atribuţii de control, conform competenţelor legale.

În funcţie de situaţia epidemiologică existentă în localităţi, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă pot institui orice altă măsură suplimentară de siguranţă, cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş şi cu respectarea normelor legale în vigoare.

Citeste si:
Incendiu la un fost CAP din Timiș
Incendiu la un fost CAP din...

Cele 27 de localităţi care au depăşit rata de infectare de 1,5 la mia de locuitori sunt Buziaş, Făget, Sânnicolau Mare, Belinţ, Dudeştii Noi, Dudeştii Vechi, Dumbrăviţa, Găvojdia, Ghiroda, Ghizela, Giroc, Moşniţa Nouă, Şag, Saravale, Teremia Mare, Valcani, Timişoara, Cenei, Coşteiu, Foeni, Iecea Mare, Jamu Mare, Jebel, Pesac, Pişchia, Sânandrei şi Secaş.

Cele patru comune cu rata de infectare de peste 3 la mia de locuitori, dar care nu intră în carantină, sunt Dudeştii Noi, Foeni, Giroc şi Jebel.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri