Peste 700.000 de tablete de favipiravir intră în depozitele CN Unifarm, începând cu 15 octombrie

Terapia - o companie SUN PHARMA (Terapia), anunță că începând cu 15 octombrie 2020 prima cantitate de 220.000 de tablete de favipiravir (FluGuard), dintre care 20.000 reprezintă o donație pentru spitalele COVID-19, intră în depozitele Unifarm SA.

Cantitatea totală care va fi asigurată în următoarele 6 luni pentru tratamentul pacienților cu forme ușoare și moderate de COVID-19 este de 770.000 de tablete, reprezentând necesarul pentru circa 10.000 de pacienți, conform recomandărilor protocolului terapeutic din 10 august 2020 al Ministerului Sănătăţii. Totodată, compania analizează și posibilitatea transferului tehnologic al fabricării medicamentului în unitatea din Cluj - Napoca, în încercarea de a facilita astfel accesul la tratament a unui număr mare de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 din țară.

Conform ultimelor cercetări medicale, virusul SARS-CoV-2 are un punct slab. Este vorba despre ARN - polimerază virală, o enzimă esențială pentru multiplicarea virusurilor în celulele umane. Noile dovezi justifică utilizarea antiviralelor care blochează această enzimă pentru tratamentul COVID-19.

Favipiravir este un medicament antiviral, inhibitor al ARN - polimerazei, dezvoltat și utilizat în Japonia din 2014 și în China din 2016, pentru tratamentul gripei severe sau a gripei cauzate de tulpini noi de virus gripal. Favipiravir este utilizat inclusiv pentru tratamentul de urgență sau compasional al infecțiilor cu virusul influenza, virusul Ebola, virusul Lassa, virusul rabic, norovirusul și virusul febrei severe cu sindrom trombocitopenic.

Dovezile clinice recente în COVID-19 au arătat că favipiravir ameliorează modificările radiologice pulmonare cu eliminarea mai rapidă a virusului, în 4 zile față de 11 zile, fiind superior lopinavir - ritonavir și mai bine tolerat. Mai mult decât atât, favipiravir reduce durata bolii până la vindecare, de la 14,7 la 11,9 zile, numărul pacienților cu forme ușoare sau moderate care au primit favipiravir și s-au vindecat fiind cu 28% mai mare în comparație cu tratamentul standard.

Citeste si:
Dr. Virgil Musta: Am ajuns să refuzăm pacienții la internare
Dr. Virgil Musta: Situația...

De asemenea, pentru următoarea perioadă sunt așteptate rezultatele altor 36 de studii clinice internaționale cu favipiravir pentru COVID-19, desfășurate inclusiv in Italia, SUA, Germania și Canada.

Favipiravir este deja utilizat în China, India și Rusia iar în viitorul apropiat și în Japonia.

Terapia, o companie SUN PHARMA, este unul dintre cei mai mari producători de medicamente din România (Cegedim, IQVIA, unităţi, 2019; KeysFin, valoare, 2018). Din luna martie 2015, a devenit parte a Sun Pharma, care reunește 42 de situri de producție, în care se fabrică peste 2.000 de medicamente, ce sunt distribuite în peste 100 de țări, prin implicarea a mai mult de 32.000 de angajați la nivel global.

Citeste si:
1996 - Fabrica de medicamente Terapia din Cluj-Napoca este privatizata
1996 - Fabrica de medicamente...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri