SeeYou este prima aplicaţie web-based din România ce conectează persoanele cu deficiențe de vedere cu voluntari care fie pot însoți în diverse activități offline, fie le pot oferi ajutor online. Proiectul este inițiat și realizat de organizația non-guvernamentală AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) cu susținerea Accenture România.

Aplicația a apărut din dorința de a oferi soluții la nevoile de relaționare și de deplasare ale nevăzătorilor în urma numeroaselor evenimente incluzive organizate de AMAIS în ultimii 5 ani.

Această aplicație este un instrument prin care nevăzătorii își pot crea singuri contexte de socializare incluzive, independent de evenimentele create de AMAIS. Folosind tehnologia de azi, ei pot participa activ la viața orașului.

Iris Popescu, arhitect și cofondator AMAIS

Ideea aplicației este mai veche de un an, din vremuri pre-pandemie, și a pornit de la nevoia de facilita accesul nevăzătorilor la activități precum mersul la facultate/ cinema/ spectacole/ concerte sau călătorii cu trenul. Dar până când astfel de activități se vor putea relua în condiții de siguranță pentru toți, aplicația vine în ajutorul nevăzătorilor pentru o multitudine de nevoi de zi cu zi - precum nevoia de a merge la o instituție de stat, dar și pentru a ieși în aer liber respectând distanța și măsurile de siguranță.

Retail jobs

În plus, odată ce beneficiarul și voluntarul sunt conectați prin SeeYou, voluntarul poate prelua și rezolva și online cererile beneficiarilor - precum citirea unui document tipărit, asistență de la distanță sau, pur și simplu, friendly calls pentru socializare cu beneficiarii care se simt singuri în această perioadă.

SeeYou schimbă modul în care oamenii cu dizabilități vizuale se raportează la societate și societatea la ei. Și, totodată, declanșează o schimbare mai mare, căci invitațiile lansate de beneficiari în platformă reprezintă, de fapt, nevoile lor. Împreună, atât nevăzătorii cât și voluntarii, învață astfel să perceapă diversitatea și ce înseamnă să fim incluzivi”, spune Alex Cucu, Tech lead AMAIS și unul dintre programatorii aplicației.

În România sunt 93.591 de nevăzători, dintre care peste 54% sunt încadrați în gradul grav (nevăzători total) și accentuat. Cu ajutorul aplicației SeeYou, ne propunem să facem Bucureștiul un loc accesibil pentru toată lumea, astfel încât fiecare nevăzător să devină mai mobil și vizibil, iar cei din jur să devină mai empatici față de persoanele cu dizabilități.

Tocmai pentru a înțelege ce înseamnă independența pentru un nevăzător la prima întâlnire de lucru cu AMAIS ne-am legat la ochi și am încercat să facem un tur de campus.

Citeste si:
România, trimisă în faţa CJUE pentru nerespectarea legislaţiei UE
România, trimisă în faţa CJUE...

Gina Sotir, Inclusion & Diversity Lead, Accenture Romania

Cum funcționează aplicația SeeYou?

Aplicația SeeYou este caracterizată de următoarele:

  • www.SeeYou.ro de pe computer, laptop, tabletă sau smartphone.
  • Îți alegi tipul de cont (beneficiar/ voluntar) și îți creezi cont gratuit, adăugând și un scan al buletinului. Pentru nevăzători, este necesar și un scan al actelor ce dovedesc dizabilitatea.
  • Pe email vei primi rapid aprobarea contului.
  • Beneficiarul lansează în aplicație o invitație de însoțire către un voluntar, precizând contextul (data, ora, locul unde dorește să ajungă sau dacă se dorește suport online).
  • Când un voluntar acceptă invitația lansată, aplicația trimite notificare beneficiarului împreună cu datele de contact pentru a putea lua legătura direct. Și viceversa, voluntarul primește datele de contact ale nevăzătorului care a lansat invitația.
  • În cazul în care voluntarul sau beneficiarul nu mai pot ajunge la ora și locul stabilit, se pot notifica reciproc și prin aplicație.

Pentru început, aplicația SeeYou este disponibilă doar în București, unde AMAIS este deja în strânsă legătură cu sute de potențiali beneficiari, mulțumită proiectelor derulate în ultimii ani. În viitorul apropiat planurile vizează extinderea aplicației la nivelul întregii țări.

AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) este o organizație non-profit, înființată în 2015. Misiunea AMAIS este de a crea contexte de socializare și de empatie între persoanele tipice și cele cu dizabilități prin proiecte, consultanță și organizarea de evenimente incluzive. Echipa AMAIS este una multidisciplinară și include persoane cu dizabilități și persoane tipice, fiecare fiind profesioniști din diverse domenii precum arhitectură, tehnologie, design, educație, comunicare, sociologie.

Citeste si:
Angajaţii care lucrează de acasă reprezintă 60% din forţa de muncă...
Sondaj: Angajaţii care...

Accenture este o companie globală de servicii profesionale cu capabilități de top în domeniul digital, cloud și securitate. Cei 506.000 de angajați îndeplinesc promisiunea tehnologiei și a ingeniozității umane în fiecare zi, deservind clienți din peste 120 de țări. Îmbrățișăm puterea schimbării pentru a crea valoare și succes împreună cu clienții noștri, oamenii, acționarii, partenerii și comunitățile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri